Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4
Sutra: 7° 7° 4
19. siječnja 2020.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

kolumna ZDENKO DUKA Vrijeme je za novu lijevo-liberalnu stranku

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 2. rujan 2018. u 7:10 2018-09-02T07:10:00+02:00

U Pametnom ostaju i dalje vjerni »ideji suradnje i okupljanja lijevo-liberalnih opcija« i u tome će »nastaviti isključivo s pojedincima i strankama koji dijele i podržavaju ideje o uređenom društvu i odgovornoj politici

Nije nikakva hrvatska specifičnost, no prilično se raspada i usitnjava politička scena. Poslije ovog zaista spektakularnog autobusnog pohoda iz Like u središnjicu HDZ-a te prizivanja i skandiranja neumrlom bivšem državnom i stranačkom poglavaru, Dado Milinović će biti vjerojatno isključen iz te stranke. No, za HDZ zasad ne treba strahovati i sve dok ih drži na okupu ljepilo vlasti, bez obzira na ideološke sporove, bit će manje-više sve OK. Bit će nezadovoljstva onih koji se neće naći na izbornim listama, ali dotad je još daleko.

Beznadnije je u SDP-u. Ne treba trošiti puno riječi, samo dvije sitnice. Stara je stvar da je bolje i za samog Bernardića kad ne govori. Prekjučer je povezao odlazak Bojana Glavaševića s aferama u HDZ-u, smatra ga dakle HDZ-ovim špijunom. Ima li ičeg jednostavnijeg od takvog objašnjenja?

Mogući rasplet u SDP-u možda će biti skroz suprotan elementarnoj, racionalnoj logici. Naime, 90 istaknutih SDP-ovaca, među kojima 23 zastupnika te oni koji obnašaju vlast na lokalnim razinama zatražili su još prije dva mjeseca Bernardićev odlazak. Zasad Komadina, Rajko Ostojić, Davorko Vidović i oni koji ustraju uz njih još uvijek ne misle da Bernardića treba srušiti. Ali, za mjesec ili dva dana možda će ga se i oni odreći, onda kada bude već posve kasno.

Elementarna logika bi nalagala da se političarima koji su na vrijeme zatražili ostavku predsjednika prizna da su bili u pravu, da su bili politički pametniji jer, da je bilo po njihovom, uštedjelo bi se dragocjeno vrijeme. Da ne kažemo da bi se četvorici članova Predsjedništva stranke koji su vodili akciju protiv Bernardića trenutačno trebale skinuti suspenzije. Vidjet ćemo, ali teško da će biti tako. Jer je elementarna ljudska logika različita i nerijetko oprečna od političke logike u kojoj često vladaju jedino zakoni uhljebničkog održanja i materijalnih interesa.

Po nekim moralnim, a kažu neki, moralističkim načelima, postupila je jučer splitska stranka Pametno. Najprije je predsjednica Marijana Puljak objavila da je stranci Pametno neprihvatljivo da je europarlamentarac Ivan Jakovčić primao novce od firme u vlasništvu Danka Končara jer je to, kažu, izravni sukob interesa i stoga Jakovčić ne može biti na zajedničkoj listi Amsterdamske koalicije za europske izbore.

A onda je naknadno Puljak izvijestila da je predsjedništvo stranke donijelo odluku o prekidu daljnje suradnje s partnerima na stvaranju Amsterdamske koalicije. Nakon toga je Jakovčić izvijestio javnost da neće biti kandidat na idućim izborima za Europski parlament. Tako je vjerojatno spasio koaliciju IDS-a i GLASA-a. Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, rejting Pametnog (3,1 posto) bolji je od IDS-ovog i više disperziran a pogotovo od rejtinga GLAS-a koji je ispod jedan posto.

Osim jasne, transparentne politike u vezi Uljanika i restrukturiranja, Pametno traži i plan »kako će se izbjeći troškovi na račun državnog proračuna, odnosno poreznih obveznika«. Suprotno od IDS-a koji rješenje za pulsko-riječku firmu očekuje gotovo isključivo od Vlade. U Pametnom ostaju i dalje vjerni »ideji suradnje i okupljanja lijevo-liberalnih opcija« i u tome će »nastaviti isključivo s pojedincima i strankama koji dijele i podržavaju ideje o uređenom društvu i odgovornoj politici«.

U međuvremenu, iz tvrtke Kermas energija u kojoj je Danko Končar manjinski dioničar priopćili su da Jakovčić kao član Nadzornog odbora nije primio 2 milijuna kuna, nego (čak) upola manje (!?).

Prema istraživanjima nekoliko ranijih, a prije svega, parlamentarnih izbora, glasači stranaka i izbornih lista ljevice čine (ipak) pola ukupnog biračkog tijela, što se prema glasnosti u nekim uličnim akcijama pa i u javnom životu tako uopće ne čini.

Kod desnice i desnog centra se zna. Kad dođu izbori, i dalje će svi ti birači manje-više glasati za HDZ. Glasači ljevice će se očito 'tražiti', možda i ne samo na prvim izborima koji bi trebali uslijediti, na euroizborima, nego i kasnije, na onim najvažnijim - parlamentarnim.

Ako se još prije nekoliko mjeseci činilo drukčije, sada je vidljivo da populistički Živi zid nije nikakva zamjenska opcija za birače ljevice. On, kako HDZ polako slabi, klizi sve više prema desnoj opciji ali osim toga nema nikakvog programa ili su rješenja koja nude posve bizarna. Sigurno je vrijeme za jednu novu liberalno-lijevu stranku koja bi mogla okupiti kakvih 10-15 posto glasova, biti otvorena za koalicije iz takvog spektra i tako ohrabriti građane i otvoriti društvenu perspektivu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.