Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
Ispis članka: Pentagon razvija pametne uniforme koje otkrivaju kemijsku prijetnju - Novi List

NoviList.hr

Pentagon razvija pametne uniforme koje otkrivaju kemijsku prijetnju

Američko ministarstvo obrane

3. travanj 2016 09:09

Napisao: HINA

Reuters

Američko ministarstvo obrane ulaže u pametan tekstil kako bi se jednoga dana mogle izrađivati uniforme sposobne otkriti kemijsku prijetnju te šatori koji mogu proizvoditi i skladištiti struju. 

U zajednički program na kojem će raditi Pentagon, konzorcij sveučilišta te industrije, a pod vodstvom uglednog Instituta za tehnologiju iz Massachusettsa (MIT), uložit će se 317 milijuna dolara, od čega 75 milijuna iz javnih fondova, objavljeno je.

Cilj je ugraditi u vlakna i konce »mikročipove, LED rasvjetu, solarne ćelije i druge naprave koje mogu vidjeti, čuti, osjetiti, komunicirati, skladištiti energiju, mijenjati boju«, objasnio je Pentagon.»Ultralagani senzori u najlonu padobrana moći će detektirati malene pukotine koje bi se mogle povećati u letu i tako ugroziti padobrance«, objasnio je ministar obrane Ashton Carter najavljujući projekt MIT-a.

Taj će program okupiti velike industrije kao što su Bose (proizvođač audio opreme), Intel (informatičkih mikročipova) ili FibeRio (proizvođač nanovlakana) te industrije specijalizirane za tekstil.Radi se o osmom industrijskomm programu javno-privatnog partnerstva pokrenutom u mandatu predsjednika Baracka Obame, od kojih je šest povjereno Pentagonu.