Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Ispis članka: Na IRB-u otvoren Centar izvrsnosti za BioProspecting Jadranskog mora - Novi List

NoviList.hr

Na IRB-u otvoren Centar izvrsnosti za BioProspecting Jadranskog mora

Vrijedan projekt

22. veljača 2018 15:33

Napisao: HINA

BioProCro centar okuplja međunarodno priznate istraživačke grupe u području biotehnologije, kemije, farmakologije, mikrobiologije, procesnog inženjerstva i ekologije, a takva integracija istraživačkih grupa u jedinstven, moderan centar doprinosi inovativnim istraživanjima bioaktivnih spojeva i materijala hrvatskog Jadrana.

Rozelindra Čož Rakovac/ Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Novouređeniprostor BioProCro jedinstvenog transdisciplinarnog centra za biotehnološko istraživanje Jadranskog mora, koji okuplja međunarodno priznate istraživačke grupe u području biotehnologije, kemije, mikrobiologije i ekologije, čije je uređenje s 980.000 kuna financirao Grad Zagreb, svečano je u četvrtak u otvoreno na Institutu Ruđer Bošković (IRB).

Centar se sastoji od novouređenog uredskog prostora veličine 120 četvornih metara i laboratorijskog dijela, djeluje kao platforma koja ujedinjuje dislocirane stručnjake i fragmentirana istraživanja biotehnologije u Hrvatskoj.

Time se omogućuje učinkovitije korištenje postojeće opreme, akumuliranog znanja, stručnosti i ljudskih resursa potrebnih za biotehnološko istraživanje mora u sklopu projekta »BioProspecting Jadranskog mora«, ali i šire, što će omogućiti i uspješniji transfer znanja u gospodarstvo.

BioProCro centar okuplja međunarodno priznate istraživačke grupe u području biotehnologije, kemije, farmakologije, mikrobiologije, procesnog inženjerstva i ekologije, a takva integracija istraživačkih grupa u jedinstven, moderan centar doprinosi inovativnim istraživanjima bioaktivnih spojeva i materijala hrvatskog Jadrana.

Voditeljica Znanstvenog centra izvrsnosti za BioProspecting Jadranskog mora BioProCro Rozelindra Čož Rakovac rekla je kako je uređenje prostora financijski pomogao Grad Zagreb, u kojem će biti smješteno 20-ak mladih znanstvenika koji će raditi na projektu.

Projekt je vrijedan 37 milijuna kuna i na njemu će biti zaposleno po 10 doktoranata i postdoktoranata te dva administratora. Projektom je predviđena oprema za znanstvena istraživanja bioaktivnih molekula iz mora koje imaju biotehnološki potencijal, odnosno protutumorsko, anitviralno, antifugalno i antibaketrijsko, regenrativno i imunosupresivno djelovanje. To će odrediti hoće li ta molekula završiti farmakološkoj, prehrambenoj ili kozmetičkoj industriji, pojasnila je Čož Rakovac.

»Postoje bioprospecting centri izvrsnosti i u Europi i mi se pridružujemo skupini ljudi koji žele dobiti nešto korisno za društvo«, poručila je.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako novouređeni prostor stavljaju na raspolaganje mladim stručnjacima doktorantima i postdoktorantima te da je to nadogradnja za one iz svijeta svijeta znanosti, ali i s nužnom i direktnom poveznicom na gospodarstvo, što je izuzetno važno za Zagreb i Hrvatsku. U okviru projekta, dodao je, provodit će se vrhunska interdisciplinarna istraživanja, čiji će se rezultati primjenjivati u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

»Zajednički nam je cilj spojiti znanstvenike i istraživanje s industrijom i gospodarstvom, a uskoro će biti dovršeni i moderni laboratoriji u tehnološkom parku na Zagrebačkom velesajmu i oni će biti otvoreni za mlade znanstvenike, inovativne ljude i studente«, najavio je Bandić.

Državni tajnik za znanost, bivši ravnatelj IRB-a i jedan od inicijatora projekta Tome Antičić izrazio je zadovoljstvo dovršetkom projekta i suradnjom s Gradom Zagrebom u IRB-u, čiji je v.d. ravnatelja Stjepko Fazinić također zahvalio Gradu što je prepoznao važnost ulaganja u znanstvena isttraživanja.