Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Ispis članka: Iako sad jedu isključivo bambus, ove su omiljene životinje nekada živjele na mesu - Novi List

NoviList.hr

Iako sad jedu isključivo bambus, ove su omiljene životinje nekada živjele na mesu

Promjena prehrane

5. veljača 2019 16:36

Napisao: P. N.

Za pande se do sada vjerovalo da su oduvijek jele isključivo bambus, no posljednja istraživanja demantiraju teoriju. 

Photo/Pixabay

Nova studija otkriva da prije nego li su postali vegetarijanci, pande su bile mesožderi. Znanstvenici su došli do ovog otkrića nakon analize ostataka prastarih pandi koje su obitavale u šumama Kine, tisućama godina. Moderne pande se hrane isljučivo bambusom i imaju posebne zube i lubanju koja im pomaže da grizu debeli materijal. Ali, unatoč ovim opažanjima, znanstvenici kažu da su nekada imale drugačiju ishranu, prenosi Independent.

"Prihvaćeno je mišljenje da pande žive na bambusu već dva milijuna godina, ali naši rezultati tvrde suprotno", rekao je doktor Fuwen Wei s kineske Akademije znanosti. Istraživači su stvorili uvid u kosti prastarih pandi  te stvorili usporedbu s današnjima. Usporedbom su pronašli mnoge razlike.

Photo/Pixabay

Kosti današnjih pandi imaju otprilike istu kemijsku kompoziciju zahvaljujući konzistentnoj prehrani. Stare pande su imale varijacije, što ukazuje na prehranu koja se sastojala i od mesa i od biljaka, objašnjavaju na Independentu. 

Dr. Wei i njegove kolege zaključuju da su ovi slatki medvjedi promijenili ishranu u dvije faze. Prva ishrana se sastojala od mesa, prije nego su se prebacili na biljke, a zatim ostali na bambusu,. 

Upravo ovisnost pandi o bambusu, jedan je od ključnih razloga zašto su ovi omiljeni medvjedi ugožena vrsta. Razvojem ljudskog društva koje uništava njihova prirodna staništa i biljku koja im znači život, pande su na rubu izumiranja, upozoravaju stručnjaci.

Photo/Pixabay