Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
15. prosinca 2019.
Ispis članka: Trendovi i inovacije u mobilnoj telefoniji - Novi List

NoviList.hr

Trendovi i inovacije u mobilnoj telefoniji

Događaji koji su u posljednja dva desetljeća obilježili ICT

11. rujan 2019 08:01

Napisao: Vladimir Mrvoš /NL native

Kroničar mobilne telefonije u Hrvatskoj i vlasnik jedne od najvećih kolekcija mobilnih telefona u svijetu Krunoslav Ćosić prisjetio se svih mobilnih inovacija u posljednjih 20 godina

Nokia 5110 i Alcatel One Touch Easy u rukama Krunoslava Ćosića

Ako je nešto značajno obilježilo povijest mobilnih telekomunikacija onda se to dogodilo u posljednjih dvadesetak godina, kaže nam Krunoslav Ćosić, dipl. ing., koji je i diplomirao na temu mobitela, a danas je vodeći kroničar mobilne telefonije u Hrvatskoj i vlasnik jedne od najvećih kolekcija mobilnih telefona u svijetu.  

- Nagli razvoj mobilne telefonije u Hrvatskoj započinje sredinom 1999. godine dolaskom Vipneta na tržište (danas A1 Hrvatska), kaže Ćosić i sjeća se iščekivanja početka rada nove mobilne mreže 091 koja je trebala donijeti niže cijene telefoniranja, ali i povoljnije cijene mobitela.

- U to doba moderni mobiteli bili su Ericsson A1018, Alcatel OneTouch Easy, Nokia 5110, Samsung SGH-600, Siemens S25 s ekranom s četiri boje. Nismo imali prepaid uslugu, praktički smo tek dobili SMS poruke, a na internet se išlo puževom brzinom od maksimalnih 9600 kb/s. Internet se naplaćivao prema vremenu provedenom u online surfanju, kaže Ćosić.

Prvog  srpnja 1999. godine nova mobilna mreža 091 Vip krenula je s radom za prve pretplatnike, a dva mjeseca kasnije stigla je i prva prepaid usluga na bonove Vipme.

- Ah, kakva je to bila revolucija, veća i od upravo očekivanog 5G!, sjeća se Ćosić i napominje da se od tog dana niste morali vezati ugovorom, plaćati skupu pretplatu niti donijeti dokaz o plaćenom porezu na mobitel kupljen u inozemstvu, nakon dobivene dozvole. SMS poruke su se mogle primati i bez pretplate na SMS, što je tadašnji Cronet naplaćivao kao dodatnu uslugu. Da, nismo mogli primiti SMS poruku, ako nismo platili dodatnu pretplatu od 24 kune. Mogli smo u bilo koje doba dana ili noći nazvati Vip službu za korisnike, što je također bila novost, prisjeća se Ćosić.

Tko zove

- I ne samo to, ako ste na mobitelu željeli vidjeti tko vas zove, ta se usluga u Cronetu naplaćivala oko 44 kune. Sve je to u povijest poslao tadašnji Vip. Puno se toga od tada dogodilo, a za mnoge tadašnje tehnologije i novosti zaslužni su bili upravo domaći ljudi iz Vipa. Tako su se u 2001. godini pojavili revolucionarni SMS parking i GPRS usluga, a ubrzo i MMS poruke u 2002. Na Motoroli Timeport 260 (ubrzo i Ericssonu R520 i Siemensu S45) omogućen  je pristup internetu koji se plaćao samo prema prenesenoj količini podataka, a ne vremenu provedenom online, napominje Ćosić, koje precizno vodi evidenciju o tehnološkim novitetima na području mobilnih komunikacija.

MMS je ipak bio preskup

- Tadašnji Vipnet (danas A1 Hrvatska) je među prvima u svijetu ponudio MMS u roamingu, što znači da su se MMS poruke (sa slikama, animacijama i dugačkim tekstom) mogle primiti i izvan svoje zemlje. MMS je ipak bio preskup, koštao je 3,64 kune i u biti nije previše zaživio. Tek su WhatsApp i Viber širokim masama omogućili ono što je trebao MMS. Ali, bio je poseban doživljaj u travnju 2002. s tadašnjim Sony Ericssonom T68i i priključenom kamerom u VGA rezoluciji poslati nekome fotografiju s mobitela. Da, s mobitela. Bilo je to pravo svjetsko čudo, prisjeća se Ćosić koji je upravo isprobao 5G mogućnosti preko A1 bazne stanice te bez ikakvih problema preko mobitela postigao brzine veće od 1 Gb/s.