Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. studenoga 2019.
Ispis članka: OGROMAN POMAK Tetraplegičar u egzoskeletu pomicao ruke i noge svojim - mislima - Novi List

NoviList.hr

OGROMAN POMAK Tetraplegičar u egzoskeletu pomicao ruke i noge svojim - mislima

Tehnološki napredak

7. listopad 2019 07:43

Napisao: P. N.

Već sam zaboravio kako je to stajati, zaboravio sam koliko sam visok. Bilo je jako teško jer je to kombinacija različitih mišića i pokreta – rekao je Thibault o ovome izazovnom pothvatu

Foto YouTube screenshot

Francuz Thibault u nesreći u noćnom klubu prije četiri godine pao je s visine od 15 metara i tako ostao nepokretan zbog teške ozljede leđne moždine. Tehnološkim razvojem egzoskeleta Thibault je ponovno dobio nadu u bolju budućnost – mislima može kontrolirati svoje pokrete u egzoskeletu, prenosi BBC.

Tetraplegičar je ovom napravom uspio pomicati sva četiri uda putem moždanih signala koje je robotsko odijelo zabilježilo i interpretiralo. Francuski znanstvenici postavili su uređaj za snimanje između pacijentovog mozga i lubanje s obje strane glave, a implantati su sadržavali elektrode koje sakupljaju moždane signale i prenose ih algoritmu koji ih dekodira. Prikupljeni signali su zatim poslani u odijelo egzoskeleta kako bi se mogao pomicati.

Iako dobiveni pokreti nisu blizu toga da osoba slobodno hoda, ipak je ovo velik pomak prema što kvalitetnijem životu nepokretnih osoba, a više istraživanja i eksperimenata bi svakako pomoglo u tome.

Francuz je ovaj događaj opisao kao da je „prvi čovjek na Mjesecu“, a da bi implantati radili morao je trenirati uređaj kako bi razumio njegove misli. Zbog toga je čak 95 dana trenirao algoritam, a još 45 dana odijelo na njegove moždane signale. Jedan od treninga bio je pomicanje digitalnog avatara preko ekrana u Pong igrici.

- Već sam zaboravio kako je to stajati, zaboravio sam koliko sam visok. Bilo je jako teško jer je to kombinacija različitih mišića i pokreta. Jako je impresivno – rekao je Thibault o ovome izazovnom pothvatu.