Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 3n
Sutra: 7° 7° 3n
26. siječnja 2020.
Ispis članka: Kretanje 250 km/h: Elon Musk najavio otvaranje prvog ultrabrzog podzemnog tunela za prijevoz putnika - Novi List

NoviList.hr

Kretanje 250 km/h: Elon Musk najavio otvaranje prvog ultrabrzog podzemnog tunela za prijevoz putnika

Prijevoz budućnosti

29. listopad 2018 15:22

Napisao: P. N.

Prva kapsula koja se u pogon stavlja u prosincu može prevesti do 16 putnika, no ti će se kapaciteti u budućnosti proširiti, kao i mreža ruta koje će Loop povezivati.

YouTube screenshot

Elon Musk je najavio da će prvi brzi tunel za transport putnika ispod Los Angelesa biti otvoren za javnost za nešto više od mjesec dana, a vožnja njime bit će besplatna.

Ranije ovog tjedna, u objavi na Twitteru, Musk je potvrdio da će tunel duljine 3,2 kilometra koji povezuje parkiralište SpaceX-a i 120. ulicu u Los Angelesu biti otvoren 10. prosinca, za javnost dan kasnije, a riječ je o pilot projektu inovativnog sustava prijevoza budućnosti pod nazivom Loop.

Tunel je izgradila Boring Company, infrastrukturna i građevinska tvrtka koju je Musk osnovao za potrebe realizacije projekta Hyperloop koji se bavi spomenutim sustavom gdje se vožnja zasniva na autonomnim kapsulama koje u podzemnim tunelima putuju na šinama i kreću se brzinom 250 km/h.

Prva kapsula koja se u pogon stavlja u prosincu može prevesti do 16 putnika, no ti će se kapaciteti u budućnosti proširiti, kao i mreža ruta koje će Loop povezivati.

Boring Company planira Chicago Express Loop koji bi povezivao centar grada i zračnu luku O'Hare, a put bi trajao tek 12 minuta.

Osim toga, podzemne rute moći će prevoziti i osobne automobile koji će se liftom spustiti do tunela, a zatim automatski prenijeti na platformu po željenoj destinaciji.

- Cilj je prikazati da se dizalo može sagraditi na malim lokacijama, unutar postojećih zgrada, bilo da je riječ o kućama, uredima ili parkiralištima. Gledajući unaprijed, svatko može imati dizalo u podrumu svog ureda, objasnili su na stranici tvrtke.