Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Ispis članka: Prirodne grickalice za zube od kojih ćete imati blistavi osmijeh kao iz reklame - Novi List

NoviList.hr

Prirodne grickalice za zube od kojih ćete imati blistavi osmijeh kao iz reklame

Njega zubiju

21. ožujak 2019 13:23

Napisao: Portal Novilist.hr

Svakodnevno smo okruženi reklamama s kojih nam se smiješe snježno-bijeli zubi. Pomoću čestih kućnih namirnica osigurajte i sebi jedan baš takav. 

FOTO/Pixabay

Odlične posljedice koje neke popularne namirnice imaju na naše zube, doznali smo s britanskog portala Telegraph, gdje su razgovarali sa zubaricom Sakinom Syed. Važno je napomenuti da navedene namirnice nikako nisu zamjena za redovno održavanje i pranje zubiju. No, svakako će doprinijeti blistavom osmijehu i zdravoj higijeni.

Jabuke

Jabuke sadrže vlakna koja pomažu prirodnom čišćenju zuba i služe kao svojevrsni "masažer" za zubno meso. Syed napominje da sadrže visoku količinu prirodnog šećera, pa je nakon konzumacije potrebno isprati usnu šupljinu. Time bi se spriječio ostanak šećera i kiselina u ustima. 

FOTO/Pixabay

Salata

Zelena salata, ali i kelj, špinat i celer, bogati su vlkanima i niskokalorični. Odlični su za uklanjanje zubnih naslaga, a sadrže i kalcij koji prirodno jača zube. "Navedene je namirnice važno uvrstiti i u dječje obroke, a najzgodniji način je da ih narežemo na manje listiće i zatim spakiramo u sendvič." objašnjava Syed za Telegraph.

FOTO/Pixabay

Mrkva

"Hrskava hrana zahtijeva više žvakanja što potiče proizvodnju sline koja prirodno čisti zube. Mrkva sadrži i B vitamine koji pomažu u borbi protiv gingivitisa", navodi Syed. Mrkve se mogu grickati samostalno ili kao dodatak različitim juhama.

FOTO/Pixabay

 

Lješnjaci

Lješnjaci su prepuni zdravih masti, proteina i imaju isti učinak na proizvodnju sline kao i mrkva. Sadrže i puno kalcija koji održava zdravlje zubiju. 

FOTO/Pixabay

Sir

Iako možda na prvi pogled zvuči čudno, sir je odličan saveznik zdravim zubima. "Sir sadrži visoku razinu folsfata i kalcija koji jačaju zube i kosti. Pomaže i održavanju pH vrijednosti u usnoj šupljini, što znači manje kiseline i karijesa." navodi Syead za Telegraph. 

FOTO/Pixabay