Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Ispis članka: Oprezno s antibiotikom: Azitromicin može izazvati smrtonosnu srčanu aritmiju - Novi List

NoviList.hr

Oprezno s antibiotikom: Azitromicin može izazvati smrtonosnu srčanu aritmiju

Američka agencija za hranu i lijekove upozorila na oprez

14. ožujak 2013 07:12

Napisao: Ljerka Bratonja Martinović

Azitromicin može pojačati električnu aktivnost srca, upozorava FDA,  no s obzirom na nisku učestalost artimija i visoku učinkovitost antibiotika, omjer koristi i rizika  je pozitivan te pacijenti na azitromicinu ne smiju prekinuti terapiju bez savjetovanja s liječnikom,  poručuju iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode

Foto S. DRECHSLER

ZAGREB Popularni antibiotik azitromicin, na domaćem tržištu poznatiji pod nazivom Sumamed, može izazvati potencijalno smrtonosnu srčanu aritmiju i mora se propisivati s pojačanim oprezom, upozorila je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA). Ovaj je zaključak potvrđen dodatnom istragom nakon što je u svibnju prošle godine istraživanje objavljeno u New England Journal of Medicine pokazalo veći rizik od kardivaskularne smrti u pacijenata koji uzimaju azitromicin nego što je to slučaj kod pacijenata na drugim antibioticima. Istraživanje je provedeno na pacijentima koji su uzimali Zithromax, Pfizerovu inačicu Sumameda čija je proizvodnja počela nakon što je Pfizer od Plive otkupio prava za proizvodnju azitromicina. 

Rizične skupine

U svom upozorenju koje će ubuduće stajati u uputi o lijeku, FDA ističe kako ovaj lijek može pojačati električnu aktivnost srca i tako dovesti do potencijalno smrtonosnog srčanog ritma poznatog kao produženi QT interval, u kojem raspored srčanih kontrakcija postaje nepravilan. Američka je agencija preporučila liječnicima da budu oprezni kod propisivanja ovog antibiotika pacijentima koji već imaju ovaj poremećaj ili imaju faktor rizika. U skupini rizičnih su osobe s niskom razinom kalija ili magnezija u organizmu, sa srčanim ritmom sporijim od prosječnog ili osobe koje uzimaju lijekove za normalizaciju srčanog ritma. Azitromicin može izazvati ozbiljne probleme i kod osoba koje boluju od ventrikularnih tahikardija tipa »torsades de pointes«, specifičnog i rijetkog poremećaja srčanog ritma. Rizičan nije samo azitromicin, već i ostali antibiotici iz skupine makrolida, pa bi liječnici morali razmotriti rizik ovih lijekova prije nego ih uvrste u terapiju, ističu u FDA. 

Nema nuspojava 

Azitromicin je popularan zbog praktičnog doziranja, jer pacijenti uzimaju manje doza u kraćem vremenskom razdoblju nego što je to kod drugih antibiotika. Prodaja ovog lijeka u SAD-u u 2011. godini premašila je 450 milijuna dolara, a iz Pfizera uvjeravaju kako novo upozorenje neće smanjiti primjenu njihovog Zithromaxa.  

– Za makrolidne antibiotike u koje se ubraja i azitromicin poznato je da mogu uzrokovati ozbiljne poremećaje srčanog ritma, ali njihova je učestalost izrazito niska. S obzirom na nisku učestalost artimija i visoku učinkovitost tih antibiotika, omjer koristi i rizika  je pozitivan te pacijenti koji uzimaju azitromicin ne smiju prekinuti terapiju bez savjetovanja sa svojim liječnikom,  poručuju iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). U Hrvatskoj do danas za azitromicin nije bilo ni jedne prijave nuspojave poremećaja srčanog ritma, niti potencijalno opasnih oblika aritmija.