Reuters
Zbog čega više volimo kavu ili čaj? Ukus je djelomično određen »genetikom«, kaže australska studija objavljena u znanstvenom časopisu Nature.
»Studija je koristila vrlo velik uzorak« a cilj joj je bio pokazati da »percepcija gorčine utječe na konzumaciju čaja ili kave«, kazao je Daniel Liang-Dar Hwang sa sveučilište u Brisbaneu, koautor studije.
U njoj se kaže da su one osobe koje su osjetljivije na gorak okus kave paradoksalno upravo one koje ju najviše piju.
»Genetika je nešto izraženija u percepciji gorčine nego u percepciji slatkoće«, objasnio je Daniel Liang-Dar Hwang.
Percepcija okusa također je pod utjecajem našeg stajališta.
»Iako prirodno ljudi ne vole gorčinu, možemo naučiti uživati u gorkoj hrani«, objasnio je istraživač. Dodaje da će osobe manje osjetljive na gorčinu moći lakše naučiti uživati u okusu gorke hrane.
Studija utemeljena na genetskim podacima približno 438.000 Britanaca koji su sudjelovali u studiji, »nije primjenjiva na druge zemlje i kulture«, kažu autori.