Borba protiv klimatskih promjena

Vlasnik restorana uveo opciju pri plaćanju kojom gosti spašavaju planetu

P. N.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

"To je uzbudljiv i entuzijastičan pristup klimatskim promjenama"



Ljudi koji jedu u restoranima u Kaliforniji sada mogu opcionalnu nadoplatu od 1 posto koja se dodaje računu iskoristiti za očuvanje planete.


Novac će ići u javni fond koji pomaže poljoprivrednicima koji koriste tehnike kojima se smanjuje emisija ugljika u atmosferu.


Da bi sudjelovali u programu Restore California Renewable Restaurant, restorani mogu odabrati dodatnu naknadu od 1% za svaki račun, prenosi CNN.




Za kupce bi to i dalje bilo neobavezno, ali ako ga plate svi gosti u određenom ugostiteljskom objektu, to bi bilo više nego dovoljno za uspostavljanje karbonske neutralnosti, izjavio je za CNN Anthony Myint, organizator inicijative.


Myint ima misiju da koristi hranu za promjenu svijeta. Ugostitelj je koji je pokrenuo neprofitnu organizaciju koja stoji iza programa.


Već godinama Myint postiže uspjeh u kulinarskom svijetu. Restoran ima franšize u New Yorku i San Franciscu i osvojio je nagrade, a 2013. godine dospio je na popis “20 najvažnijih restorana u Americi”.


Nakon što je Myintova kći rođena prije sedam godina, život mu se promijenio. Zabrinut za svoju budućnost, rekao je da on i njegova supruga duboko razmišljaju o tome kako sačuvati svijet u kojem žele da kćer živi. Za par, to je značilo borbu protiv klimatskih promjena.


Počevši od industrije koju su najbolje poznavali, 2013. godine izgradili su projekt pod nazivom Zero Foodprint kako bi pomogli restoranima da procijene i smanje svoje emisije ugljičnog dioksida. Od početka programa, 27 restorana diljem svijeta pridružilo se njihovoj posvećenosti neutralnoj emisiji ugljika.


Njihova nova inicijativa, Restore California Renewable Restaurant, pokrenuta je u utorak i otvorena je za vlasnike restorana diljem države.


Prema Inicijativi za višegodišnji uzgoj, koja je domaćin programa, vraćanje ugljika u tlo može poboljšati otpornost usjeva, okus, gustoću hranjivih tvari i toleranciju na suše.


Myint je kazao kako vjeruje da su poboljšani poljoprivredni procesi budućnost. “Za 20 godina ljudi će razmišljati o kompostiranju na način na koji sada razmišljaju o recikliranju.”


U ugostiteljskoj industriji borba protiv klimatskih promjena nema veze sa sastojcima koje kuhar koristi nego kako se proizvode. Novac od nadoplate u restoranima može pomoći održivim farmama da ostanu konkurentne.


“To je uzbudljiv i entuzijastičan pristup klimatskim promjenama”, rekao je Myint.