Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
27. siječnja 2020.
Ispis članka: Vjerojatno najodvratnija ideja ikada: Teško je shvatiti zašto su od toga napravili sir - Novi List

NoviList.hr

Vjerojatno najodvratnija ideja ikada: Teško je shvatiti zašto su od toga napravili sir

Izložba s porukom

28. lipanj 2019 13:00

Napisao: Portal Novilist.hr

Umjetnici rade sir od bakterija skupljenih u – pupku celebritija. Da, dobro smo pročitali.

FOTO/Wisconsin Public Radio

Ima li bolje kombinacije od sira i vina u trenucima kada se želite opustiti i biti fini? Teško. Nažalost, nakon ove vijesti, upitno je koliko ćemo moći uživati u divnom okusu sira, bez da nam ova ludost padne na pamet.

Unilad prenosi da umjetnici rade sir od bakterija skupljenih u – pupku celebritija. Da, dobro smo pročitali.

Umjetnički dvojac Christina Agapakis i Sissel Tolaas prikupile su bakterije iz pupka od pet celebritija i pomiješale mikroorganizme s mlijekom za izradu valjda najčudnijeg i najneobičnijeg sira.

Proizvodi su dio izložbe u muzeju „Victoria i Albert“ u Londonu. Daily Star prenosi da izložba („Bigger than the Plate“) predstavlja pet sireva napravljenih od slijedećih celebritija: Professor Green (reper), Heston Blumenthal (chef), Alex James (Blur), Ruby Tandoh (pekarica) i Suggs (Madness).

Iz ovih „slavnih pupaka“ nastali su (inače privlačni i ukusni, sada nismo sigurni) proizvodi mozzarelle, stiltona, cheddara i comté sira.

Kuratorice Catherine Flood i May Rosenthal Sloan komentiraju: „U vrijeme velikih ekoloških izazova, društva koje se brzo mijenja i tehnoloških izuma, sada je trenutak da se pitamo, ne samo što ćemo jesti sutra, već i kakvu vrstu hrane u budućnosti želimo? Kako bi mogla izgledati? Kakvog bi mogla biti okusa?“, prenosi Unilad.

Rosie Cotton koja inače izrađuje sir i piše o hrani, za Daily Star je rekla: „Znam da zvuči odvratno, ali zapravo je vrlo pametno – nisu sve bakterije loše bakterije. Čak i sir koji vidite u trgovinama dolazi od bakterija. Sigurno, nije napravljen od ljudskih bakterija ali mislim da je ovo smiješan način da se pokuša napraviti nešto drugačije“.

Dodala je i da ovakvo nešto ne misli raditi kod kuće, ali i da izložba pokazuje kako se možete zabaviti s hranom ako ste otvorenog uma.