Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Ispis članka: Tužba zbog popularne video-igre: "Igrači ne jedu, ne tuširaju se i traže liječničku pomoć zbog ovisnosti" - Novi List

NoviList.hr

Tužba zbog popularne video-igre: "Igrači ne jedu, ne tuširaju se i traže liječničku pomoć zbog ovisnosti"

Fortnite

9. listopad 2019 08:23

Napisao: P. N.

Navodi se da je igrica dizajnirana da u ljudima probudi ovisnost.

FOTO/Pixabay

KANADA - u Quebecu je podignuta tužba protiv američke kompanije Epic Games koja stoji iza jedne od najpopularnijih igrica svih vremena, prenosi MSN. Riječ je o igrici Fortnite koja je izašla 2017. godine te dozvoljava da se istovremeno stotinjak igrača bori individualno ili u timu na virtualnoj bojišnici. 

Igrica je brzo postala najpopularnija na svijetu, a igralo ju je oko 250 milijuna ljudi. Održavali su se i turniri gdje su se dijelile poprilične novčane nagrade. Tužba su podigli roditelji dvoje djece koja su postala opsjednuta igricom. U tužbi stoji da Fortnite izaziva lučenje dopamina kod mladih i stvara fizičku ovisnost ekvivalentnu onoj od kokaina. 

Navodi se da je igrica dizajnirana da u ljudima probudi ovisnost. "Ovisnost o Fortniteu ima stvarne posljedice na igrače. Mnogi više ne jedu, ne tuširaju se i ne socijaliziraju se", piše u tužbi. Dodaje se i da su neki igrači morali potražiti liječničku pomoć zbog ovisnosti.

Jean-Philippe Caron, odvjetnik iza tužbe, za AFP kaže da su stvaratelji igrice zatražili pomoć psihologa da "im pomognu stvoriti što zarazniju igricu". Dodaje i da kompanija "nije upozorila o rizicima i opasnostima u svom proizvodu."

Sud u Quebecu bi mogao potrošiti do godinu dana u odluci hoće li prihvatiti tužbu. Caron računa da bi, u slučaju pobjede na sudu, kompanija koja stoji iza igrice mogla isplatiti "na desetke, pa čak i milijune dolara" odštete.