Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Ispis članka: Svečanost u Ruandi: Dvadeset dva mladunčeta gorile dobila ime - Novi List

NoviList.hr

Svečanost u Ruandi: Dvadeset dva mladunčeta gorile dobila ime

Ugrožena vrsta

18. lipanj 2011 16:03

Napisao: HINA

Na području Ruande, Ugande i Demokratske Republike Konga (DRK) živi polovica od 700 planinskih gorila koliko ih još ima u svijetu

KIGALI –  Dvadeset dva mladunčeta gorile dobila su ime u subotu na sjeveru Ruande na zanimljivoj svečanosti, u nazočnosti predstavnika državnog vrha, među kojima je bio i premijer Bernard Makuza.

Kao i prethodnih godina, svečanost je upriličena u Kinigiju, u podnožju parka prirode Vulkani, središtu tih primata kojima prijeti izumiranje.

Na području tog glasovita vulkanskog lanca na granici Ruande, Ugande i Demokratske Republike Konga (DRK) živi polovica od 700 planinskih gorila koliko ih još ima u svijetu.

Mladunčad gorile nisu bila na svečanosti koja se održala izvan njihova prirodna staništa, već su ih predstavljala djeca prerušena u gorile.

Otvarajući svečanost, koju su izravno prenosili državni radio i televizija, premijer je prvom mladunčetu nadjenuo ruandsko ime »Ljambo«, što znači »riječ«.

»To ime označava naša postignuća, napredak koji smo ostvarili i koji nam daje pravo da uzmemo riječ u zajednici svjetskih naroda«, rekao je Makuza, ističući uspjehe svoje zemlje.