Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1n
Sutra: 3° 3° 1n
23. siječnja 2020.
Ispis članka: Ratna veteranka s PTSP-om od hobija stvorila posao kojim je vratila život na pravi put - Novi List

NoviList.hr

Ratna veteranka s PTSP-om od hobija stvorila posao kojim je vratila život na pravi put

Novi početak

26. rujan 2018 18:40

Napisao: P. N.

Nakon ratnih stradanja brojni veterani ne uspjevaju pronaći svoje mjesto nakon povratka kući. Donosimo neobičnu priču američke vojnikinje kojoj je to, unatoč svim traumama i preprekama, uspjelo.

Foto Facebook

Od vojnog narednika na terenu do izrađivačice nakita u vlastitoj radinosti - to je u najkraćim crtama život američke veteranke Tare Hutchinson kojoj je nakon po život opasne nesreće u Iraku ostalo malo nade. No neobičan smjer kojim je krenula nakon povratka kući osmislio je njen život na posve nov način čime je, uz naoko trivijalnu aktivnost poput izrade nakita, za razliku od brojnih kolega uspjela vratiti snagu da se, i tako oslabljena i oskvrnjena tijekom rata, bori dalje na savim nov način.

Tara Hutchinson cijelog je života bila strastvena kada je u pitanju njen posao u Američkoj vojsci gdje je dogurala do titule Narednika prve klase. Predana i željna rada na terenu, stigla je i do Iraka, no sve se promijenilo na Valentinovo 2006. godine. Netom nakon dolaska u Irak njeno je vozilo pogodila IED bomba prikrivena u cestovnom rubniku.

- Sjećam se kako sam gledala dolje i vidjela presjek na donjem dijelu svoje noge te sam mogla vidjeti svoju bedrenu kost i nevjerojatnu količinu krvi. Znala sam da ću umrijeti, jednostavno sam znala da ne postoji način da to preživim, prisjetila se Hutchinson za Fox Business nadodavši da je posljedično izgubila desnu nogu iznad koljena, a kako joj je srce prestalo kucati na 20 minuta, nedostatak kisika u mozgu rezultirao je poremećajem pokreta koji podsjeća na Parkinsonovu bolest.

Rehabilitacija uz izradu nakita

Po povratku koji je bio vrlo traumatičan, njen je psihijatar predložio da krene s nekim hobijem koji će joj smanjiti trzajeve i povratiti barem dio fine motorike koju je izgubila.

- Tako sam iz hira krenula s izradom nakita, a potom sam shvatila da u tome silno uživam jer sam uvidjela da se konačno mogu fokusirati na jednu stvar i vidjeti je u njenoj cjelini, objašnjava veteranka.

veteranka

Osim u koncentraciji, izrada nakita pomogla joj je i s poremećajem pokreta. Krenula je od toga da nije mogla potpisati vlastito ime ili tipkati na računalu, a na koncu je uspjela doći do izrade vrlo delikatnih komada nakita.

Kako je nakit počela svakodnevno izrađivati, završila je s punim ormarom dovršenih komada koje isprva nije htjela pokazivati, no na kraju je popustila. Budući da su reakcije viđenim bile izvrsne, Hutchinson je odlučila napraviti još jedan korak naprijed i pokrenuti posao od toga.

- Pronašla sam svaku knjigu, svaki časopisi, svaki YouTube video, sve što bi me na bilo koji način moglo naučiti kako da stvorim i pokrenem održiv posao, rekla je veteranka, a u svom naumu s vremenom je uspjela.

Kaže da joj je suživot s traumatičnom moždanom ozljedom i PTSP-om i dalje svakodnevni izazov, no upravo joj posao s nakitom pomaže u tome da smanji simptome.

- Meni nije problematično samo moždano oštećenje i tjelesni invaliditet, već i PTSP zbog kojeg jednostavno ne želim izlaziti iz svoje kuće. No ako je izlazak povezan s izradom nakita - neka zabava ili događaj - to mi na neki čudan način ne stvara problem, no ako je u pitanju nešto puno jednostavnije, poput kupnje namirnica, radije ne izlazim.

Unatoč svim ozljedama, ova ratna veteranka uistinu vjeruje da je pronašla svoj pravi put.