Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 2n
Sutra: 17° 17° 2n
22. listopada 2019.
Ispis članka: Fan Harryja Pottera otkrio nelogičnu rupu u radnji. Objašnjenje od JK Rowling još nije stiglo - Novi List

NoviList.hr

Fan Harryja Pottera otkrio nelogičnu rupu u radnji. Objašnjenje od JK Rowling još nije stiglo

Rasprave ne prestaju

12. listopad 2018 07:32

Napisao: P. N.

Nedavno je u pitanje doveden još jedan detalj iz romana koji se mnogima čini nelogičnim, u uključuje sve učenike u školi Hogwarts.

Reuters / Warner Bros

Premda je prošlo jedanaest godina od izlaska posljednje knjige o najpoznatijem čarobnjaku Harryju Potteru, debate i teorije fanova diljem svijeta još uvijek propituju svaki segment jednog od sedam romana ili čarobnjačkog svijeta uopće.

Kada imaju sreće ili uistinu dobru teoriju, u priču se uključi i sama spisateljica J.K. Rowling kako bi razriješila problem ili pak naprosto priznala neku nelogičnost u tekstu kojeg su fanovi vrlo temeljito pročešljali.

Tako je nedavno doveden u pitanje još jedan detalj romana koji se mnogim čitateljima čini nelogičnim, a koji uključuje zapravo sve učenike škole Hogwarts.

Naime, riječ je o pergameni - poprilično skupom materijalu za pisanje životinjskog porijekla, kojeg učenici redovito koriste u svakodnevnoj nastavi ili za domaće radove, umjesto puno jeftinijeg i pristupačnijeg papira.

Cijelu je teoriju na Redditu izložio obožavatelj serijala s nickom steampunk_penguin, istaknuvši kako ne razumije činjenicu da si baš svi učenici magične škole mogu priuštiti pergamenu kao podlogu za pisanje.

- Uvijek nas se iznova podsjeća da je pergamena uobičajena i svakodnevna površina koja se za pisanje koristi u Hogwartsu. Učenici pišu svoje zadaće na pergameni, svi pišu svoje bilješke na pergameni, osoblje škole objavljuje obavijesti na pergameni, čak je i Mapa za haranje napisana na pergameni. Jedina stvar koje se sjećam da nije napisana na pergameni je dnevnik Toma Riddlea, objašnjava korisnik Reddita uz napomenu da problem leži u činjenici da se pergamena proizvodi od pažljivo pripremljene površine kože životinja i zbog toga je rijetka i vrlo skupa.

Nadobudni se obožavatelj u nastavku svoje analize upušta u detaljan izračun okvirnih godišnjih troškova po učeniku što se na koncu svodi na minimalno 300 listova pergamene godišnje. Ako se to pomnoži samo s brojem Weasleyja koji pohađaju školu, plus ostale školske potrepštine, nije ni čudno zašto nikad nemaju novaca, zaključuje obožavatelj.

Na njegova pitanja nadovezali su se i brojni drugi fanovi kojima također nije jasno zašto od bezjaka nisu prihvatili papir, imali su za to više od šest stoljeća.

A što je tek s vegetarijancima i veganima u Hogwartsu, kako oni to prihvaćaju, pitaju se mnogi.

I dok je nekima dovoljan odgovor "pa to je magija!" većina zagriženih fanova čeka odgovor same spisateljice, prenosi Mirror.