Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
24. siječnja 2020.
Ispis članka: Bjeloglavi sup Kupala s Cresa spašen u Njemačkoj. Pogledajte samo koliku je rutu preletio - Novi List

NoviList.hr

Bjeloglavi sup Kupala s Cresa spašen u Njemačkoj. Pogledajte samo koliku je rutu preletio

Njemački spasioci

6. siječanj 2019 12:45

Napisao: Marinko Glavan

Kupala je preletio 800 kilometra do Njemačke, a sad se nalazi u oporavilištu za ptice u Dresdenu, odakle će u ožujku biti vraćen na Cres

Photo Umweltzentrum Dresden e.V., Oporavilište za bjeloglace supove Beli, Cres

RIJEKA – Mladi bjeloglavi sup imena Kupala, pušten iz Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu u rujnu ove godine, spašen je u njemačkom Dresdenu, nakon što je pronađen iscrpljen i izgladnio od višemjesečnog lutanja koje ga je odvelo skroz do sjevera Njemačke.

Vijest o spašavanju Kupale potvrdio nam je voditelj Centra Beli Tomislav Bandera Anić, koji je istog supa već jednom spasio iz mora pokraj otoka Plavnika, u lipnju ove godine, nakon čega je do rujna bio na oporavku u Belom, a potom je, zajedno s još pet mladih supova u rujnu pušten na slobodu.

- Kupala se nalazi u oporavilištu za ptice u Dresdenu. U medijima se pojavilo nekoliko netočnih informacija, među ostalim i ona da je ime ptice Kvarner, no najbitnije je da je sup spašen. U stalnom smo kontaktu s direktorom oporavilišta Steffenom Kellerom, te smo u dogovoru s njim i VCF-om, krovnom europskom organizacijom za zaštitu lešinara, odlučili da tamo i ostane do ožujka, kada će biti vraćen na Cres, kaže Bandera Anić, dodajući kako je ptica smještena u vrlo dobrim uvjetima koji će joj pomoći u oporavku do povratka u Hrvatsku, kada će se pridružiti skupini od još šest u međuvremenu spašenih mladih supova, te kada se posve oporavi, ponovno biti puštena na slobodu.

Iz Centra u Belom cijelo su vrijeme pratili kretanje Kupale, s obzirom da je, osim prstenovima, bio „opremljen“ i GPS odašiljačem, koji je pokazao njegovu, za supove neuobičajenu rutu.

Screenshot 2019-01-06 at 11.04.06

- Iako je bio pušten zajedno s još pet ptica, Kupala je sam krenuo prema sjeveru. Supovi se obično kreću u skupinama, a u jesen najčešće kreću prema jugu, odlazeći do Grčke, Jordana, Sirije i drugih zemalja. On je krenuo na suprotnu stranu i to sam, za razliku od ostalih, preletjevši dijelove Slovenije, Mađarske, Austrije, Slovačke, Poljske i Češke, sve do sjevera Njemačke, odakle je krenuo natrag prema jugu.

sup-facebook

Očito je da na tom putu nije uspio pronaći dovoljno hrane, jer je pronađen iscrpljen, a vaganje je pokazalo i gubitak težine. Dogovoreno je da do ožujka ostane u Njemačkoj, uz uvjet da ne bude u kontaktu s ljudima, pa ni novinarima koji su zainteresirani za ovaj slučaj, kako bi sačuvao svoju divlju prirodu i nagone. Kada se vrati, bit će u skupini s još šest supova, da ga pokušamo socijalizirati s njima, te se nadamo da će idući put krenuti u pravom smjeru, kaže voditelj Centra.

kupala2

Na našu primjedbu da bi Kupali možda trebalo promijeniti ime u Srećko ili nešto slično, s obzirom da je već dva puta spašen na rubu iznemoglosti, Bandera Anić odgovara kako nije neuobičajeno da isti sup bude spašavan u više navrata, posebice kada je riječ o mladim, neiskusnim pticama.

- Svašta se događa, nažalost, imamo i tragičnih ishoda, kao u slučaju ptice imena Perun, čiji su ostaci pronađeni u Crnoj Gori, blizu Ulcinja, a pokazalo se da je ubijen sačmom iz lovačke puške. Kupala je bio bolje sreće i dobit će još jednu priliku da se vrati u divljinu, kaže Bandera Anić.