Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Ispis članka: Škotski liječnici pacijentima propisuju odlazak u prirodu kao način rješavanja stresa i simptoma kroničnih bolesti - Novi List

NoviList.hr

Škotski liječnici pacijentima propisuju odlazak u prirodu kao način rješavanja stresa i simptoma kroničnih bolesti

Najbolji lijek

11. siječanj 2019 07:34

Napisao: P. N.

Doktori opće prakse u Škotskoj pokrenuli su projekt u kojem pacijentima propisuju odlazak u prirodu kao način da izliječe kronične bolesti, kao i druge zdravestvene probleme

Foto: Pexels

Stanovnici Shetlandskog otočja koje se nalazi sjeveroistočno od obale Škotske sada mogu povesti psa u šetnju ili pak prošetati uz obalu i reći da im je doktor tako propisao.

Naime, doktori opće prakse u Škotskoj pokrenuli su projekt u kojem pacijentima propisuju odlazak u prirodu kao način da izliječe kronične bolesti, kao i probleme sa stresom ili pak mentalnim zdravljem, prenosi BBC.

"Želim sudjelovati u ovom projektu jer tako osiguravamo strukturirane aktivnosti u prirodi za pacijente kao opciju pristupa zdravstvenim problemima bez korištenja lijekova", izjavila je dr. Chloe Evans, liječnica opće prakse na otoku koja je među prvima prihvatila novi projekt. "Zdravstvene dobrobiti za pacijente višestruke: šetnja prirodom je besplatna, svima dostupna i omogućuje povezivanje s okolinom, a sve to vodi prema boljem fizičkom i mentalnom zdravlju pacijenata".

1

2casey-horner-487085-unsplash

Nije tajna kako je boravak u prirodi važan za naše zdravlje, a to dokazuju i najnovija istraživanja prema kojima doticaj s prirodom poboljšava naše kreativne sposobnosti, smanjuje stres i anksioznost, ublažava simptome depresije te produžuje i poboljšava kvalitetu života. Stoga, toplo se obucite i novu godinu započnite šetnjom uz obalu ili pak na svježem planinskom zraku- sigurni smo da ćete se odmah osjećati bolje.

3

Foto: Unsplash