Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
Ispis članka: Kamo na izlet: POREČ, bajkoviti grad koji nikad niti ne zakunja, a kamo li da zaspi - Novi List

NoviList.hr

Kamo na izlet: POREČ, bajkoviti grad koji nikad niti ne zakunja, a kamo li da zaspi

Ideja za vikend

31. kolovoz 2018 21:54

Napisao: K. B.

Vremenska prognoza za rujan je odlična, i kasni ljetni odmor bit će pun pogodak. U sklopu natjecanja »Offshore World Challenge«, međunarodnog kvalifikacijskog turnira u lovu na veliku ribu, od 13. do 15. rujna održat će se Tunalicious Street Food Festival. Na porečkoj rivi lokalni ugostitelji predstavit će bogatu ponudu jela od tune dok će ih restorani nuditi po promotivnim cijenama

Bal u dvorcu Isabella

Ana i Sisi

Onako šturo, statistički rečeno, ovo doba godine u Poreču moglo bi se opisati kao iznadprosječno toplo.

Ovako se vrućem kraju kolovoza, a ne sjećaju se da je takvog bilo bar desetak godina, ni najradišniji ugostitelji nisu nadali.

Grad je pun turista koji, ako i inače dolaze u ovaj dio Istre, dobro znaju da Poreč ne nudi samo more i sunce, nego i dobru zabavu, pritom vrlo često i potpuno besplatnu, kao u slučaju Open Air Festivala koji na porečke ulice, trgove i otočić Sv. Nikola donosi posebna događanja za sve generacije i ukuse.

Koncerti, ulični performansi, filmske projekcije na gradskoj šetnici i u vrtu Ville Polesini..., gdje god kročili, »zaskočiti« će vas neko zbivanje.

Ludo zabavno ljeto zbivalo se i na poluotoku Lanterna uz svakodnevne koncerte, prikazivanje filmova na pješčanoj plaži te zanimljiva događanja poput dočeka Pola nove godine ili nastupa tribute bandova.

U virtuoznim izvedbama majstora jazza i bluesa domaći i gosti mogli su tijekom protekla dva mjeseca srijedom uživati u jedinstvenom povijesnom ambijentu lapidarija Zavičajnog muzeja, dok koncertna sezona u Eufrazijevoj bazilici traje do 7. rujna.

Najstariji festival klasične glazbe u Hrvatskoj održava se u jednom od najljepših spomenika rane bizantske umjetnosti na Sredozemlju, koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Baziliku se može razgledati do 21 sat, a cijena ulaznice iznosi 40 kuna.

Bazilika

Plažni užitci, zabave koliko se fizički podnijeti može, šetnja uličicama grada i traženje savršenih suvenira kojima će se pokušati sačuvati uspomena na nezaboravno ljetovanje, večere u restoranima koji su uvijek puni, ali se nekako za gladnog gosta u trenu kad naiđe uvijek stvori neko mjesto, kokteli baš svuda često upareni sa sve češće ponuđenim »hukićima«, kako neki nazivaju hookah, nargilu, šišu, hubbly-bubbly, to jest orijentalnu vodenu lulu raznih okusa – grožđe s mentom, lubenice, jabuke, žvakaće gume. Za koktel u prosjeku 60 kuna, za »hukić« od 150 do 200, pa se ti rastegni koliko ti je pokrivač širok.

Rivierom do otočića Sv. Nikola

Sv. Nikola

Thiago

U šetnji gradom spazimo Anu i Sisi. Sisi je zmija iz porodice boa koja ima radno vrijeme obrnuto proporcionalno onom uobičajenom ljudskom. Ova udavka dva dana u tjednu radi, a pet dana, nakon što objeduje mrtve miševe, probavlja i tada je vrlo neraspoložena ako ju se uznemirava.

Obzirom da ju čovjek hrani i navikla je na njegov miris nije opasna, pa tako oni koji se žele s njom oko vrata fotografirati mogu to i učiniti za 80 kuna. Oko Thiaga i Lora uvijek gužva.

Oni su papagaji vrste ara koja doživi i sto godina, a njih su dvojica pravi mladići. Jednom je tek 6, drugom 7 godina i pred njima je dug radni vijek. Nestašni je Thiago strastveni ljubitelj ukosnica, a tajna njihove popularnosti mogla bi se kriti i u tome što ne mogu odoljeti malo doraditi frizure onima s kojima se slikaju.

Ako nekom još uvijek nedostaje doživljaja, Poreč je odlično startno mjesto za poći na jednodnevni izlet – u Veneciju za 520 kuna, do Plitvičkih jezera za 665, na rafting na Kupi za 550, do Brijuna po 400-tinjak kuna, dok će oni koji žele razveseliti okusne pupoljke možda odabrati kušanje istarskih vina i maslinovih ulja i otkrivati druge skrivene i neskrivene ljepote Istre.

Poreč

Na plaži

Bal princeza

Istra Inspirit interaktivni je obiteljski zabavno-edukativni program na otoku Sveti Nikola tijekom kojeg mali i veliki avanturisti nedjeljom otkrivaju tko su nestašni patuljci zvani Macmalići, kako su morske sirene doplivale do otoka, koga su gusari opljačkali i tko je sagradio Arenu. Vile i vilenjaci pokazuju im put do dvorca Valamar Isabella gdje ih dočekuju likovi iz istarske mitologije. Na tom se mjestu četvrtkom održava Bal princeza koji djeci ostane u posebno lijepom sjećanju.

Valamarov dvorac Isabella

Bal princeza

Sadržajni rujan

Vremenska prognoza za rujan je odlična, i kasni ljetni odmor bit će pun pogodak. U sklopu natjecanja »Offshore World Challenge«, međunarodnog kvalifikacijskog turnira u lovu na veliku ribu, od 13. do 15. rujna održat će se Tunalicious Street Food Festival, gdje će gosti moći uživati u specijalitetima od tune. Na porečkoj rivi lokalni ugostitelji predstavit će bogatu ponudu jela od tune dok će ih poznati porečki restorani nuditi po promotivnim cijenama.

Kino u villi Polesini

Poreč noću

U redu za sladoled

Osvjetljavane zidina petkom