Sirovo, a za prste polizati

Zdravo, fino, sezonsko: Naučite pripremati “raw food” jela i kolače na radionicama u Rijeci

P. N.

Sirove slastice

Sirove slastice

Bitno je napomenuti da niti jedna vrsta hrane ne može i ne smije biti primjenjiva na sve ljude. Svaka promjena u prehrani za nekoga može biti pomoć, a za drugoga problem



Sirovojelstvo je način prehrane koji u svojim receptima sadržava povrće i voće. Sirova hrana zapravo je živa hrana, ona je ta koja u sebi ima energiju i prenosi ju na naš organizam. Želite li imati snage tijekom dana, osjećati se svježim, imati lijepu kožu i blistati, posegnite za sirovom hranom. Za početak će vam već 50 posto sirove hrane u vašoj prehrani pokazati kakav je to divan osjećaj. Kada to osjetite, doći ćete i do dnevnog unosa sirovoga od 70 posto, kaže raw food chefica Mihaela Brijak.


Sirovojelstvo je način prehrane koji dovodi do regulacije tjelesne težine, prevencije šećerne bolesti, krvožilnih bolesti, čestih infekcija, a osobito od autoimunih bolesti, ali bitno je napomenuti da niti jedna vrsta hrane ne može i ne smije biti primjenjiva na sve ljude. Svaka promjena u prehrani za nekoga može biti pomoć, a za drugoga problem. Upravo je zato kod sirovojelstva, kao i kod drugih modernih oblika prehrane, potrebna pomoć stručnjaka. Sirovu hranu teško će podnijeti osobe s jakim kroničnim gastritisom, upalnim promjenama crijeva ili žuči.




Mihaela Brijak će u subotu, 10. studenoga u Demetrinom zelenom kutku, ulica Milana Butkovića 2, održati radionicu “Zdravo, fino i sirovo za jesen / zimu” od 13 do 16 sati.


Njezine su radionice zamišljene tako da se u ležernoj atmosferi kroz razgovor i zabavu nauči i sazna više o nutritivnim vrijednostima namirnica i kako se one pripremaju.


– Na radionici ćemo pripremati kruh od suncokreta i badema, paštetu od povrća i orašida, njoke s bundevinim tijestom s domaćim umakom od rajčice, gljivama i karameliziranim lukom, divlju rižu s grilanim povrćem i čokoladnu tortu, najavljuje Mihaela.


U subotu, 1. prosinca od 14 do 17 sati, također u Demetrinom kutku, održava se radionica “Sirove slastice”. One su bez šećera, brašna, jaja i margarina ili maslaca, a iznenađujuće je kako su ukusne i kako slatkoljupce ostavljaju bez daha. Za pripremu ovih ukusnih kolača potreban je samo blender i multipraktik. 


– Naučite kako napraviti najzdravije sirove slastice, od torta, pralina, čokolada, kolačića do keksa. S ovom radionicom nećete morati otpuštati gumbe na hlačama i košuljama, suknjama i bluzama jer ćete jednostavno pretvoriti pakleno žderanje za blagdane u blaženo zdravo druženje uz hranu. Što je najbolje, zdrave recepte i kolače možete kasnije podijeliti s ekipom ili ih poslati na sljedeću našu radionicu. Ove slastice jednostavne su za pripremu i mogu stajati duže vrijeme u hladnjaku zato dođite i pridružite nam se, poziva Mihaela zainteresirane.


Broj polaznika je ograničen. Prijave se primaju putem e-maila [email protected], a za upite nazovite na 091/64 64 646. 


Jurica Galoić / PIXSELL


Jurica Galoić / PIXSELL



“Kada sam krenula u raw food priču, držala sam se izreke: Radi ono što voliš, voli ono što radiš, predaj se tome i uživaj ne misleći o uspjehu, kaže Brijak, koja je uz vođenje weba Sirovahrana.hr posvećenog zdravoj prehrani, pisanju knjiga i vođenju radionica, svoju strast usmjerila u proizvodnju sirovih slastica.


Brend Raw Sweets nudi čokoladne praline, kuglice od kokosa i lješnjaka, čokolade te čokoladni namaz. Proizvodi imaju organski certifikat, proizvedeni su bez termičke obrade te su pogodni za dijabetičare i vegane jer ne sadrže šećer, laktozu niti gluten. 


U ovom užurbanom svijetu mnogi se žale da nemaju vremena razmišljati o tome što jedu, kao ni o utjecaju hrane koju jedu na njihovo zdravlje.


Brijak, autorica knjiga Sirova hrana, Slatke strasti i Sokovi za zdravlje i vitalnost (s nutricionisticom Almom Bunić) ističe da je poboljšanje zdravlja i kvalitete života korisno za svakoga, a promjena navika koja će se odraziti i najviše osjetiti na zdravlju djece, starijih ili osoba sa zdravstvenim tegobama može se postići uz pomoć zdrave sirove prehrane.


Kako pripremati hranu bez termičke obrade i bez glutena, koja je puna vitamina i enzima, a priprema se brzo i jednostavno. Kako izraditi zdrave slastice bez šećera, brašna, jaja,  koje su tako neodoljivo ukusne? Odgovore na ova i druga pitanja vezana uz sirovojelstvo dat će Mihaela Brijak na predstojećim radionicama.


Raw food, sirova hrana, sirovojelstvo, Mihaela Brijak,