Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 1
Sutra: 18° 18° 1
19. travnja 2019.
Ispis članka: Sezona branja šparoga je počela - napravite proljetni rižoto - Novi List

NoviList.hr

Sezona branja šparoga je počela - napravite proljetni rižoto

Zdrav obrok

13. ožujak 2019 08:45

Napisao: P. N.

Sezona branja šparoga je počela - napravite proljetni rižoto

Sezona branja šparoga službeno je započela, ukusna i nutritivno bogata namirnica, osim što je zdrava za jetru, bubrege i pluća sadrži i 43 kalorije, zbog čega je idealna za reguliranje tjelesne težine.

Donosimo jednostavan recept za rižoto od šparoga koji je idealan za proljetne dane koji slijede.

Sastojci dvije osobe:

1 stručak divljih šparoga

1 kapula

Mrvicu peršina

1 -2 režnja češnjaka

Malo bijelog vina

1 šalica riže

Začini: sol i papar. Ako ne koristite vegetu možete dodati začine koje koristite.

Priprema:

Šparoge režite ili lomite na dijelovima gdje počinju biti tvrđe. Zatim ih stavite kuvati (samo meki dio) desetak minuta. Procjedite ih. Dio vode u kojoj su se kuhale ostavite za temeljac.

Kapulu izdinstajte na malo maslinovog ulja, kada omekša kapula dodajte malo bijelog vina, peršin i češnjak.

Sve zajedno dinstajte još pola minute. Dodajte po potrebi malo vode, pa dodajte rižu i mješajte dok  riža ne pokupi svu tekučinu.

Zatim dodajte mrvicu temeljca od šparoga i začinite po želji. Kada riža bude gotova dodajte šparoge i promješajte.

Po želji dodajte parmezan.

Poslužite ga uz ribu ili samostalno.

U slast!