Ručak bez mesa

Neobičan složenac u kojem glavne uloge igraju gljive i proso

P. N.

Ilustracija pexels.com

Ilustracija pexels.com

Ovo jelo valja poslužiti toplo, na vama je da birate hoće li to biti predjelo ili prilog mesu



Sezona je gljiva i valja ih čim više konzumirati upravo sada kada se mogu kupiti ili nabaviti one nabrane u šumi.


Sastojci: 2 dcl prosa9 dcl vode250 g vrganja150 g svježeg sira 2 jaja2 dcl kiselog vrhnja4 žlice suncokretovih sjemenkisol, maslac Priprema: Proso suhati u 9 dcl vode pa ostaviti da nabubri. Za to vrijeme narezane gljive propirjati na maslacu dok ne ispari tekućina, kad su gotove posoliti prema vlastitom ukusu. Umutiti jaja, sir i vrhnje.

U zemljanu posudu složiti red prosa, red gljiva, popržene sjemenke suncokreta i tako redom. Neka na vrhu ostane proso.


Sve preliti smjesom vrhnja, sira i jaja. Zapeći u pećnici do zlatnožute boje. Poslužiti toplo kao predjelo ili prilog mesu.




*recept uz dozvolu autorice Božene Regvart Muić preuzet iz monografije Utvrde i kurije Karlovačke županije