Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
19. siječnja 2019.
Ispis članka: NA GASTRONOMSKOJ KARTI SVIJETA Još dva hrvatska restorana s Michelinovom zvjezdicom - šibenski Pelegrini i dubrovački 360º - Novi List

NoviList.hr

NA GASTRONOMSKOJ KARTI SVIJETA Još dva hrvatska restorana s Michelinovom zvjezdicom - šibenski Pelegrini i dubrovački 360º

Priznanja

1. ožujak 2018 18:15

Napisao: Edi Prodan

Svoju zvjezdicu zadržao je i njezin dosadašnji vlasnik, restoran Monte iz Rovinja

Novo veliko priznanje za hrvatski turizam i gastronomiju! Kako su nas izvjestili iz Hrvatske turističke zajednice u našu su zemlju stigle – nove michelinove zvjezdice. Riječ je o restoranima Pelegrini iz Šibenika te dubrovačkom 360º. Oni su dobili po jednu Michelinovu zvjezdicu, a jako je dobra i vijest kako je svoju zvjezdicu zadržao i njezin dosadašnji vlasnik, restoran Monte iz Rovinja.

Uz Pelegrini i 360º , proširena je i lista restorana s Michelinovom preporukom, onih s oznakom žlice i vilice koja sada broji 24 nova restorana. Rezultat je to vrlo tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih Michelinovih inspektora, koji su tijekom 2017. godine obilazili restorane diljem zemlje.

– Hrvatska se nalazi na gastronomskoj karti svijeta što svakako i zaslužujemo. Nove Michelinove zvjezdice i preporuka hrvatskim restoranima dokaz su da naša gastronomska scena zadovoljava vrlo zahtjevne međunarodne kriterije kvalitete. Michelin je svjetski sinonim za izvrsnost u gastronomiji, a njegove oznake daju odlične promotivne potencijale koje će destinacije, u kojima se nalaze izabrani restorani koji su time ušli u ekskluzivni krug najboljih restorana svijeta, znati valorizirati. Hrvatska turistička zajednica i dalje će provoditi brojne aktivnosti s ciljem pozicioniranja naše zemlje kao atraktivne turističke destinacije bogate gastronomske ponude, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

S ovogodišnjim odabirom, Hrvatska ukupno ima tri restorana s MIchelinovom zvjezdicom te 55 restorana s preporukom Michelina. Dodajemo kako su ove godine po prvi put dodijeljene i Michelinove oznake Bib Gourmand, koju su dobila četiri restorana: Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Vuglec Breg (Krapina) i Konoba Fetivi (Split). Riječ je o oznaci koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama. Također, ovim su izborom na Michelinovoj mapi, osim Istre, Dubrovnika i Zagreba, koji su upisani prošle godine, svoje mjesto našle i brojne druge destinacije poput Šibenika, Splita, Iloka, Korčule, Krapine, Lovrana, Osijeka, Varaždina, Velike Gorice, Zadra i drugih.

Ono što se očekuje je i dolazak Michelinovih zvjezdica na obale Kvarnera za što se stvarju jako ozbiljne pretpostavke. Danas se naime iz Bilbaoa vraća Deni Srdoč, chef restorana Draga di Lovrana, koji je nekoliko mjeseci proveo na gastro izobrazbi u jednom tamošnjem restoranu s tri zvjezdice, što je dakako još jedno od jamstava da će Michelin konačno zasjati i na Kvarneru.