Jednostavna priprema

Impresivan desert uz malo truda i još manje vremena: Čokoladni lava kolačići

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

 Poznati su kao čokoladni puding te kao čokoladni fondant, a sadrže vrlo malo sastojaka.



Čokoladni lava kolačići su impresivan desert kada želite impresionirati sami sebe ili svoje goste s kojima provodite vikend večernja druženja. Poznati su kao čokoladni puding te kao čokoladni fondant, a sadrže vrlo malo sastojaka i ono najbolje – gotovi su za petnaest minuta. Good Food s BBC-ija donosi poprilično jednostavan recept za poslasticu kojom ćete zadovoljiti gotovo svačije nepce.


Sastojci


  • 100 g maslaca (plus još malo za nauljiti)


  • 100 g tamne čokolade (narezane)


  • 150 g smeđeg šećera


  • 3 jaja


  • pola žličice ekstrakta od vanilije


  • 50 g brašna


  • 1 vrhnje (za posluživanje)


Priprema


Zagrijte pećnicu na 200 °C. Maslacem namažite šest kalupa za oblikovanje  ili posuda te ih stavite na pladanj za pečenje. 


100 grama maslaca i 100 grama čokolade stavite u vatrostalnu posudu i smjestite iznad posude s vrelom vodom te kuhajte na pari uz miješanje dok ne omekša. Alternativno, istu tu posudu možete staviti u mikrovalnu i otopiti kroz 30-ak sekundi na nižoj temperaturi.




Umiksajte 15 grama smeđeg šećera, tri velika jaja (dodavajte jedno po jedno) te pola žličice ekstrakta od vanilije. Na kraju dodajte 50 grama brašna i razdijelite smjesu po kalupima s početka priče.


Smjesu možete staviti u hladnjak ili zamrzivač sve dok pećnica nije spremna za pečenje. Ako smjesu vadite iz zamrzivača, peći će se 16 minuta ili ju pecite odmah za što će vam trebati desetak minuta dok vrhovi ne budu čvrsti, a sredina “pudingasta”. 


Pažljivo prođite nožem oko rubova svakog pudinga i okrenite ih na tanjure za serviranje te poslužite s vrhnjem.