Foto: iStock
Marmelada se u hladnjaku može čuvati do mjesec dana, a u zamrzivaču do šest mjeseci.
Polako je krenula sezona mandarina što znači da ovu omiljenu voćku možemo konzumirati na različite načine. Jedan od njih je i spravljanje domaće marmelade od mandarina. Prepuna vitamina idealan je saveznik u borbi protiv prehlade, a može se dodati u pahuljice, jogurte, torte ili koristiti samostalno – na kruhu kao ukusan doručak.
Za odličan i jednostavan recept pobrinula se Martha Stewart, a potrebno vam je tek nekoliko sastojaka.
Sastojci
2 kg mandarina
4 šalice šećera
6 šalica vode
2 – 3 žlice soka od limuna
Priprema
U zamrzivač stavite manji tanjur. U veću padelu stavite oguljene i očišćene mandarine zajedno s vodom i pustite da prokuha na jakoj vatri. Zatim smanjite vatru na srednje jaku i kuhajte uz učestalo miješanje dok mandarine ne postanu mekane. Za to će vam trebati dvadesetak minuta.
Dodajte šećer i limunov sok, pa malo povećajte vatru i miješajte dok se šećer ne “raspadne”. Često miješajte sve dok struktura ne postane kompaktna i tamnije boje. Za to će vam trebati oko 45 minuta. Da testirate je li dovoljno kuhano, stavite žlicu smjese na onaj smrznuti tanjur i pustite da se smjesa srmzne na dvije minute.
Marmelada je gotova kada na sebi ima tanki sloj koji se “gužva” kada ga dodirnete prstom. Ako se taj sloj proširi i automatski zgusne, nastavite kuhati.
Kada je gotova, marmeladu smjestite u odgovarajuće teglice i pustite da se potpuno ohladi.
Marmelada se u hladnjaku može čuvati do mjesec dana, a u zamrzivaču do šest mjeseci.