Foto Istock
Tijesto za kroštule možete obogatiti kakaom, ali i puniti čokoladnim namazom ili omiljenom marmeladom
Sastojci za 40 komada: 50 g maslaca, 500 g brašna, 3 jaja, 1 žutanjak, 70 g šećera, 1 štapić vanilije, 6 g praška za pecivo, 1 prstohvat soli, 30 rakije
Razvaljati tijesto, preklopiti i ponovo razvaljati. Rezati kvadratiće (trebali bi dobiti 40-ak komada), puniti marmeladom, rubove namazati vodom i preklopiti. Svaki rub čvrsto stisnuti kako nadjev ne bi iscurio. Pržiti odjednom 4 do 5 komada u vrućem ulju. Okrenuti kako bi obje strane bile podjednako pečene. Ocijediti na papirnatom ručniku i kada se ohlade posuti šećerom u prahu.
Punjene čokoladne kroštule
Prosijati brašno s kakaom i praškom za pecivo. Dodati šećer i promiješati. Zatim dodati bijelo vino i rakiju. Dodati razmućena jaja i omekšali maslac te promiješati. Prebaciti na dasku i zamijesiti tijesto. Razvaljati na debljinu 3 do 4 milimetra. Izrezati 24 kvadrata dimenzija 6×6 cm. Navlažiti rubove vodom, 12 komada puniti kremom i prekriti drugom polvicom.
Vilicom stisnuti rubove kako krema ne bi izašla tijekom prženja. Pržiti po nekoliko komada odjednom, 3 minute sa svake strane. Ocijediti na papirnatim ručnicima i ohlađene posuti šećerom u prahu.