Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1n
Sutra: 4° 4° 1n
24. siječnja 2020.
Ispis članka: Devet pozitivnih i ohrabrujućih rečenica koje svako dijete treba čuti od svojih roditelja - Novi List

NoviList.hr

Devet pozitivnih i ohrabrujućih rečenica koje svako dijete treba čuti od svojih roditelja

Moć pozitivnih riječi

20. rujan 2018 17:09

Napisao: P. N.

Kao roditelji često ispravljamo svoju djecu i govorimo im što ne smiju raditi ili govoriti. Ali pritom zaboravljamo kolika je moć pozitivnih i ohrabrujućih riječi i kako one mogu djelovati na dijete

Foto: Pixabay

Često slušamo savjete što se ne smije govoriti djeci i koje su najčešće greške roditelja u odgoju djece, a vrlo vjerojatno takvi tekstovi kod vas izazivaju grižnju savjesti i negativne osjećaje jer često zaboravljamo da su i roditelji ljudi od krvi i mesa koji griješe i ne mogu sve savršeno obavljati. Da, odgoj djeteta nije savršen i vi niste savršen roditelj, niti takav postoji. Činite greške i učite iz njih. Baš kao i vaše dijete.

Stoga otpustite tu nemoguću viziju sebe kao savršenog roditelja koji ne smije griješiti i umjesto toga pažnju preusmjerite na pozitivne promjene koje već danas možete unijeti u vašoj komunikaciji s djetetom.

Riječi imaju veliku moć, a nema bića na svijetu- velikog ni malog, koje ne želi čuti riječi poput "Volim te", "Tu sam za tebe" ili "Ti si meni važan". Riječi njeguju baš poput dodira, pomažu u razvoju djeteta i otvaraju ga kako bi i samo moglo percipirati svoje i tuđe emocije te ih pravilno izraziti.

happy-49361_640

Kao roditelji često ispravljamo svoju djecu i govorimo im što ne smiju raditi ili govoriti. Ali pritom zaboravljamo da je jednako važno pohvaliti, motivirati i ohrabriti dijete, pružiti mu pozitivne afirmacije i osvijestiti njegovu odgovornost za vlastito ponašanje. Stoga, odvojite vrijeme tijekom dana ili prije uspavljivanja i recite djetetu 9 važnih izraza koji će imati snažan učinak na njegovo samopouzdanje, razvoj empatije i pozitivnog stava.

girl-797837_640

9 rečenica koje svatko dijete treba čuti:

1. Volim te

2. Ponosna sam na tebe

3. Žao mi je

4. Opraštam ti

5. Slušam te

6. Ti si meni važan/ važna

7. Ovo je tvoja odgovornost

8. Ti to možeš

9. Tu sam za tebe

Foto: Pixabay