Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Ispis članka: Čokoladna karamel fantazija prema receptu Davida Lebovitza savršen je desert za opuštajući vikend - Novi List

NoviList.hr

Čokoladna karamel fantazija prema receptu Davida Lebovitza savršen je desert za opuštajući vikend

Slatki grijeh

21. listopad 2018 00:01

Napisao: P. N.

Počastite sebe i ukućane i isprobajte nepogrešivu kombinaciju čokolade i karamel iznenađenja koje će se topiti u vašim ustima

Foto: Instagram

Čokolada i karamela savršen su spoj, a kad se nađu u torti Davida Lebovitza, užitak je zajamčen. Isprobajte ovaj vikend tortu s čokoladom i karamel iznenađenjem koje će se topiti u vašim ustima. Možete ju ukrasiti po želji, a uz dodatak kuglice sladoleda od vanilije dobit ćete pravu slatku fantaziju.

Sastojci:

200 g nezasoljenog maslaca, narezanog na kockice

230 g gorke ili poluslatke čokolade, nasjeckane

½ šalice (70 g) brašna

3 žlice nezaslađenog kakao praha

¾ žličice praška za pecivo

2/3 + 1/3 šalice šećera

4 velika jaja, odvojena

½ žličice ekstrakta vanilije

1 žličica ekstrakta čokolade (opcionalno)

prstohvat soli

12 mekih kupovnih karamela, raspolovljenih

Priprema:

1. Pećnicu zagrijte na 180º C. Namastite kalup za torte (23 cm) i pospite brašnom ili kakao prahom i otresite višak. Preko kalupa postavite papir za pečenje.

2. U manjoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao prah i prašak za pecivo.

3. Otopite na pari čokoladu i maslac, miješajući dok ne postane glatka smjesa. Maknite s vatre i umiješajte 2/3 šalice šećera, žumanjke, ekstrakt vanilije i ekstrakt čokolade. Umiješajte suhe sastojke u smjesu s čokoladom dok se ne sjedine.

4. U većoj zdjeli na srednjoj brzini izmiksajte bjelanjke dok ne počnu dobivati gustoću. Dodajte sol i postepeno dodavajte 1/3 šalice šećera dok se bjelanjci ne zgusnu i smjesa ne postane kremasta i glatka. Pazite da ne miksate previše.

5. U smjesu s čokoladom lagano umiješajte 1/3 izmiksanih bjelanjaka, a zatim i ostatak i miješajte dok bijele linije više ne budu vidljive. Smjesu stavite u kalup i poravnajte vrh te postavite karamele, pazeći da ih ne stavljate uz rub kalupa.

6. Pecite 25 minuta. Sredina torte mora ostati mekana, a čačkalica kojom provjeravate mora izaći suha. Ohladite, izvadite iz kalupa i servirajte.

Ideje za serviranje: tortu možete ukrasiti šlagom ili servirati uz kuglicu sladoleda od vanilije ili cimeta.

tadkapasta

Izvor: davidlebovitz.com

Foto: tadkapasta, flouristabypoojaT Instagram