Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Ispis članka: Britanski Vogue ima prvog muškog urednika: Priprema li se nova modna revolucija? - Novi List

NoviList.hr

Britanski Vogue ima prvog muškog urednika: Priprema li se nova modna revolucija?

Svijet mode

17. travanj 2017 21:10

Napisao: Ana Braškić

Četrdesetpetogodišnji Enninful u britanski Vogue dolazi iz časopisa W gdje je od 2011. radio kao modni i kreativni urednik, a tijekom ranijih godina radio je kao freelancer za talijansko i američko izdanje Voguea. Jonathan Newhouse, predsjednik Condé Nast Internationala, izdavača Vogue, kratko je izjavio da je Enninful »utjecajna osoba u svijetu mode, Hollywoodu i svijetu glazbe« te je »dobro pripremljen za ovaj posao«.

fopto: Vogue

Od ponedjeljka britansko izdanje magazina Vogue i službeno ima novog urednika. Njegovo ime je Edward Enninful i bit će prvi muškarac na tom radnom mjestu u stogodišnjoj povijesti ovog časopisa, a jedanaesta osoba na toj poziciji. Njegov prvi radni dan bit će 1. kolovoza. Na tom je radnom mjestu naslijedio Alexandru Shulman, koja je u siječnju najavila da nakon 25 godina napušta mjesto urednice ovog prestižnog modnog časopisa.

Četrdesetpetogodišnji Enninful u britanski Vogue dolazi iz časopisa W gdje je od 2011. radio kao modni i kreativni urednik, a tijekom ranijih godina radio je kao freelancer za talijansko i američko izdanje Voguea. Jonathan Newhouse, predsjednik Condé Nast Internationala, izdavača Vogue, kratko je izjavio da je Enninful »utjecajna osoba u svijetu mode, Hollywoodu i svijetu glazbe« te je »dobro pripremljen za ovaj posao«.

– Edward je iznimno talentiran stilist koji će bez sumnje donijeti novu kreativnu estetiku u magazin, izjavila je Shulman i dodala da svaki novi urednik u Vogue dolazi s novim talentima i iskustvom, a Edward je danas poznat i cijenjen u modnoj industriji.

Inspiracija s ulice

– Veselim se čuti njegove planove, ali i radu s njim tijekom sljedećih nekoliko mjeseci tranzicije, kako bi britanski Vogue nastavio biti vodeći magazin na tržištu.
Enninful, poznat po svoji eleganciji, kazao je:

– Mi Britanci moramo prilagođavati odjeću, moramo biti kreativniji, moramo pokazati tko smo – a ja sam još uvijek opsjednut ulicom, kazao je Enninful koji je zahvaljujući svojim modnim pričama pomogao da grunge zaživi u svijetu mode s početka 90-ih.

Rodom iz Gane, punim imenom Edward Kobina Enninful djetinjstvo je proveo u Londonu gdje je sa samo 16 godina počeo raditi kao model i to nakon što ga je u vlaku ugledao stilist Simon Foxton. Tu je bio početak njegove karijere u modnoj industriji. Vrlo brzo upoznao je osnivače časopisa i-D, Trish i Terryja Jonesa i počeo je raditi kao asistent modne urednice Beth Summers u tom časopisu.

Sa samo 18 godina postao je najmlađi modni urednik u jednoj međunarodnoj publikaciji, i na toj je poziciji ostao iduća dva desetljeća. Nakon toga sva su mu vrata bila otvorena. Prije tri godine Isabella Blow dodijelila mu je nagradu za »modnog tvorca«, a u listopadu prošle godine dobio je priznanje Britanskog kraljevstva.

– Danas je jedan od najdražih dana u mom životu. Sjajno je dobiti priznanje zemlje u kojoj živiš u društvo obitelji i prijatelja, kazao je tada Enninful, kojem je tada društvo pravila njegova bliska prijateljica Naomi Campbell.

Crno izdanje

A da jako dobro zna svoj posao pokazao je prije osam godina, kada je za izdanje magazina i-D za ožujak napravio editorial »The Best British« i napravio 12 različitih naslovnica za koje je fotograf Sølve Sundsbø snimio 12 britanskih super modela – Jourdan Dunn, Kate Moss, Susie Bick, Naomi Campbell, Stella Tennant, Eliza Cummings, Alice Dellal, Daisy Lowe, Twiggy, Yasmin Le Bon, Lily Donaldson i Agyness Deyn.

Godine 1998, Enninful postao je gost urednik u talijanskom Vogueu. Prisjećajući se tog vremena kada je radio s tadašnjom urednicom tog izdanja Francom Sozzani i fotografom Stevenom Meiselom pomoglo mu je da sazre kao stilist.

– Uvijek govorim da sam londonski stilist, ali kada sam radio sa Stevenom postao sam pravi stilist.

U to vrijeme nastalo je i poznato »Crno izdanje« talijanskog Voguea za koji je angažirao isključivo tamnopute manekenke – Naomi Campbell, Jourdan Dunn i Alek Wek.

Vogue kroz povijest: 100 godina i deset žena

Temeljen na američkom izdanju 1916. godine pokrenut je britanski Vogue, a njegova prva urednica bila je Elspeth Champcommunal, koja je na toj poziciji ostala do 1922. godine. Ona je smatrala da Vogue mora biti više od modnog časopisa, pa je objavljivala i teme o zdravlju, ljepoti, putovanjima, ali i sportu.

Nakon nje na mjesto urednice sljedeće četiri godine dolazi Dorothy Todd, koja je kao urednica angažirala tada jako poznate Britanke kao što su Gertrude Stein i Virginia Woolf. Njen trud nije prepoznat pa ju je 1926. zamijenila Alison Settle, koja je radila po uputama američke urednice Edne Woolman Chase. Nakon odlaska iz Voguea Settle je pisala za »Observer« i »The Lady«, a 1963. objavila je knjigu »Moda kao karijera«.

Ponovo na četiri godine, od 1935. do 1939. na mjesto urednice dolazi Elizabeth Penrose, koja je do tada radila za američko izdanje. No početak 2. svjetskog rata vratio ju je u SAD, a na njeno mjesto 1940. dolazi Audrey Withers koja će na tom mjestu ostati sljedećih 20 godina. Nju će zamijeniti 1964. Alisa Garland, utjecajna modna novinarka koja je do tada radila za »The Daily Mirror«.

Nju će, ponovo na 20 godina zamijeniti Beatrix Miller (4) koja je prije toga radila za magazine »The Queen« i američki »Vogue«. Za vrijeme njenog angažmana za Vogue su radili – David Bailey, Lord Snowdon, Grace Coddington, Lucinda Chambers, Terry Jones, Bruce Weber i Joan Juliet Buck.

Nakon nje na mjesto urednice britanskog Vogue dolazi  Anna Wintour, koja je bila njegova prva kreativna direktorica, a nakon Miller i glavna urednica. Nakon tri godine vraća se u New York mjesto urednice časopisa »House & Garden« nakon čega se vraća u američki Vogue i postaje jedno od najpoznatijih imena modne industrije.

Nju na samo pet godina nasljeđuje Elizabeth Tilberis, koja je suradnju s Vogueom počela 1967. kao stažistica. Tadašnja urednica Beatrix Miller prepoznala je njenu vrijednost i angažirala ju kao modnu asistenticu. Tilberis je bila ponuđena pozicija u Ralph Laurenu, ali je posao odbila nakon što joj je Anna Wintour ponudila mjesto urednice britanskog Voguea. Za vrijeme njenog angažmana časopis je doživio preporod.

Njenom nasljednicom 1992. postala je Alexandra Shulman (7), koja je karijeru u novinarstvu počela u magazinu »Over-21«, a nastavila u »Tatleru« i »Sunday Telegraphu«. Prije nego je dobila posao urednice britanskog Voguea radila je na magazinu »GQ« .

Tada je izjavio da je njegova namjera bila prekinuti dominaciju bijelih modela na modnim pistama i u časopisima. Izdanje je bilo toliko traženo da je Condé Nast morao printati dodatnih 40 tisuća primjeraka. Enninful je bio i stilist na izdanju iz lipnja 2011. »Belle vere« (prave ljepotice) kada je za naslovnicu angažirao plus size modele – Taru Lynn, Candice Huffine i Robyn Lawley.

Kate Moss kao časna sestra

U travnju 2011. objavljeno je da Enninful dolazi na poziciju modnog urednika i glavnog stilista magazina W, mjesto na kojem je do tada radila Alex White. Tada je završila njegov desetogodišnji povremeni angažman u talijanskom i američkom Vogueu.

Pod njegovim vodstvom W magazin imao je nekoliko provokativnih naslovnica od kojih su možda najpoznatije ona kada je za izdanje iz ožujka 2012. Steven Klein snimio Kate Moss odjevenu kao časnu sestru ili ona kada je pjevačica Nicki Minaj pozirala odjevena kao francuska kurtizana iz 18. stoljeća.

Tijekom svoje karijere radio je kao savjetnik za brojne modne revije i kampanje za imena kao što su – Comme des Garçons, Christian Dior, Dolce and Gabbana, Celine, Lanvin, Mulberry, Giorgio Armani, Valentino, Jil Sander, Calvin Klein, Fendi, Alessandro Dell'Acqua, Gucci, Hugo Boss i Missoni.