Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. studenoga 2019.
Ispis članka: Konkurencija električnim motorima? Tvrtka iz Izraela razvija automobile s pogonom na - vodu - Novi List

NoviList.hr

Konkurencija električnim motorima? Tvrtka iz Izraela razvija automobile s pogonom na - vodu

Bez onečišćenja

3. studeni 2018 18:40

Napisao: P. N.

Gorivo koje proizvode na bazi vode potpuno je sigurno i stabilno u uobičajenim uvjetima ljudskog okoliša i pri normalnom tlaku. Pritom je otopina vode koja će se koristiti kao gorivo veće energetske učinkovitosti nego baterijski sustavi koji se trenutno uzimaju kao najbolji ili najperspektivniji izvor energije za automobile budućnosti

Konkurencija električnim motorima? Tvrtka iz Izraela razvija automobile s pogonom na - vodu

Electriq Global razvija gorivo na bazi vode što ovu izraelsko-australsku startup tvrtku dovodi u kontekst inovativno održivih izvora pogona o kojima ćemo kroz godine još zasigurno čuti. Tako ono što mnogi s uzdahom priželjkuju kada pomisle na cijenu goriva ili njegov utjecaj na okoliš, u principu nije nikakva utopija već program na kojem se predano i uspješno radi.

Tehnologija korištena u sustavu Electriq Globala izvlači vodik i goriva na bazi vode, točnije smjese koja sadrži oko 60% vode u svom sastavu. Dobiveni vodik se nadalje koristi za proizvodnju električne energije.

Prema riječima Guya Michrowskog, izvršnog direktora tvrtke, gorivo koje proizvode na bazi vode, imenom Electriq Fuel, potpuno je sigurno i stabilno u uobičajenim uvjetima ljudskog okoliša i pri normalnom tlaku. Pritom je otopina vode koja će se koristiti kao gorivo veće energetske učinkovitosti nego baterijski sustavi koji se trenutno uzimaju kao najbolji ili najperspektivniji izvor energije za automobile budućnosti, prenosi vozim.hr.

Imajući na umu sva spomenuta svojstva, novo gorivo omogućit će automobilima nultu stopu zagađenja i emisije štetnih plinova u atmosferu.

Tvrtka trenutno razvija prototipe automobila koji bi koristili ovu tehnologiju, a s testiranjem na cesti kreće se već iduće godine.

Foto Facebook

Crpke za gorivo sa Electriq Fuelom koristile bi dvostruke mlaznice: jednu za punjenje automobila s novim gorivom, a drugu za ispumpavanje ostataka potrošenog goriva koje će se dalje slati na industrijsku obradu kako bi im se dodala potrebna količina vode i vodika što bi omogućilo ponovnu upotrebu istog, ponovno oplemenjenog goriva.

Smjesa goriva sačinjena od vode i vodika osigurat će da automobili ne trebaju koristiti kompleksni sustav akumulatorskih baterija ili pak spremnika pod tlakom za pohranu ukapljenog vodika.

Katalizator za izdvajanje vodika iz smjese bit će potrebno mijenjati na godišnjoj razini što, prema riječima direktora kompanije, ne bi trebalo biti teže ili skuplje negoli je to zamjena filtera za zrak u klasičnim automobilima.

Daljnji plan Electriq Globala je promijeniti i pogonske sustave u javnom prijevozu pri čemu bi autobusi trebali imati domet od oko 1,000 kilometara s jednim spremnikom kojeg će pak biti moguće napuniti za svega pet minuta.

Izvor: vozim.hr