Urotnici uhićeni

Zapovjednik Revolucionarne garde proglasio kraj prosvjeda u Iranu

Hina

On je to izjavio dok su deseci tisuća provladinih prosvjednika u srijedu pozivali na zaustavljanje pobune koja je počela prošli četvrtak u gradu Mašhadu



TEHERAN Zapovjednik iranske Revolucionarne garde objavio je u srijedu da su protuvladini prosvjedi diljem države završili.


»Možemo reći da je danas kraj urote iz 1396.«, istaknuo je Mohamed Ali Džafari, referirajući se na aktualnu godinu po iranskom kalendaru.


On je to izjavio dok su deseci tisuća provladinih prosvjednika u srijedu pozivali na zaustavljanje pobune koja je počela prošli četvrtak u gradu Mašhadu.




Prosvjedi su na početku buknuli zbog nezadovoljstva rastom cijena i korupcijom, ali su se pretvorili u prosvjede protiv režima.


Neprijatelji Irana moraju znati da ove vrste urota više neće uspijevati, rekao je Džafari u razgovoru za državnu televiziju objavljenom u srijedu.


Naglasio je također da su »sigurnosna pripremljenost i oprez ljudi« doveli do pobjede nad neprijateljem koji je pokušavao zaprijetiti islamskom Iranu na kulturnom, ekonomskom i sigurnosnom polju.


Naglasio je da su urotnici uhićeni i da će protiv njih biti poduzete »oštre akcije«.


U demonstracijama diljem zemlje od 28. prosinca poginula je 21 osoba, dok su stotine uhićene.