Odsječeni od svijeta

ZRAČNA EVAKUACIJA Helikopterima odvoze turiste zarobljene u švicarskiom Zermattu

Hina



Trinaest tisuća turista koje su obilne snježne padaline odsjekle od svijeta dva dana u Zermattu u Švicarskoj počeli su u helikopterima napuštati slavno skijalište, a željeznički promet će krenuti kasnije od predviđenog.


Tek su malobrojni turisti u utorak helikopterima uspjeli napustiti Zermatt jer su kada je pao mraka letovi obustavljeni.


Uspostavljen je zračni most za dolazak i odlazak iz Zermatta, precizirao je jedan dužnosnik tog skijališta i dodao da svaki turist za let helikopterom plaća oko 200 švicarskih franaka ili 171 euro.




Nešto ranije su vlasti najavile da bi prvi vlak između Zermatta i Tascha trebao krenuti sredinom dana, ali je to ubrzo otkazano zbog velikih količina snijega u željezničkom tunelu.


Zbog blatnih bujica, odrona kamenja i opasnosti od lavina zatvoreno je nekoliko cesta u kantonu Valaisu, pišu švicarski mediji.


Za to je područje proglašen peti, najviši, stupanj opasnosti od lavina, navodi policija koja dodaje da se tijekom večeri očekuje prestanak snijega i povoljan razvoj situacije. No odroni i lavine još su mogući.