Liječnici na nogama

ZAŠTO SE RAĐAJU DJECA BEZ RUKU? Francuska vlada otvorila novu istragu

Hina

Reuters

Reuters

Ministrica Buzyn je rekla da se na godinu u Francuskoj rađa »između 80 i 100 novorođenčadi s malformacijom udova«. Uzroci mogu biti genski ili posljedica izloženosti otrovnim tvarima (prehrana, okoliš ili lijekovi poput talidomida, sedativa i anagletika koji se propisivao trudnicama između 1957. i 1962. zbog čega su bile rođene tisuće djece bez ruku).



PARIZ Francuska vlada odlučila je otvoriti novu istragu o djeci rođenoj bez ruku u nekoliko departmana, rekla je u nedjelju ministrica zdravstva Agnes Buzyn ocijenivši »nepodnošljivim« da ti slučaju ostaju nerasvijetljeni. 


S ministrom za ekološku tranziciju Françoisom de Rugyjem, »odlučili smo obnoviti istragu« u kojoj će sudjelovati liječnici i stručnjaci za okoliš, rekla je ministrica, a prenose francuski mediji.


»Ne možemo se zadovoljiti izjavom da nismo pronašli uzroke, to je nepodnošljivo«, rekla je Buzyn.


U Ainu je rođeno sedmero djece bez ruku od 2009. do 2014. godine, u Loire Atlantique troje 2007. i 2008., a u pokrajini Bretagne četvero djece od 2011. do 2013.Ti su slučajevi uvijek zabilježeni u relativno suženom prostoru i pobudili su zabrinutost u tim područjima.

Prva istraga koju je provela sanitarna agencija Javno zdravlje Francuske zaključila je početkom listopada da su slučajevi u Ainu statistički u nacionalnim granicama.


Međutim, za malformacije u Loire-Atlantique i u Bretagni nisu pronađena objašnjenja.


Ministrica Buzyn je rekla da se na godinu u Francuskoj rađa »između 80 i 100 novorođenčadi s malformacijom udova«.


Uzroci mogu biti genski ili posljedica izloženosti otrovnim tvarima (prehrana, okoliš ili lijekovi poput talidomida, sedativa i anagletika koji se propisivao trudnicama između 1957. i 1962. zbog čega su bile rođene tisuće djece bez ruku).