Afera Magnitski

Washington uveo sankcije čečenskom čelniku i nekolicini ruskih dužnosnika

Hina

Reuters

Reuters

Na popisu za sankcije nalazi se i nekoliko ruskih dužnosnika u sklopu istrage o Sergeju Magnitskom koji je umro u zatvoru 2009. godine.



WASHINGTON Sjedinjene Države su u srijedu uvele sankcije predsjedniku Čečenije Ramzanu Kadirovu zbog teških kršenja ljudskih prava, a na popisu za sankcije nalazi se i nekoliko ruskih dužnosnika u sklopu istrage o Sergeju Magnitskom koji je umro u zatvoru 2009. godine.


Američko ministarstvo financija ostaje posvećeno nastavku istrage o aferi Magnitski, »uključujući i o onima koji su bili uključeni u urotu i prijevaru koje je on otkrio«, kaže se u priopćenju Johna Smitha, dužnosnika ministarstva zaduženog za financijske sankcije.


Po njemu, sankcije usvojene u okviru američkog zakona Magnitski odnose se na one koji su pomogli u prikrivanju pritvora, zlostavljanja i smrti ruskog pravnika koji je otkrio niz afera o korupciji uključivo unutar ruske vlade.




Kadirov je optužen za izvansudska pogubljenja, mučenja te za nestanak nekih osoba.


Nove američke sankcije odnose se na 49 osoba, a njima je zamrznuta imovina u Sjedinjenim Državama i ulazak na američko tlo, a zabranjuje se i američkim državljanima da s njima posluju.