Kaos u Srbiji

Vučić se obraća javnosti, novinari mu plješću, a prosvjednici probili ogradu: ‘Ostavka, ostavka’

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Facebook Danas

Foto Screenshot Facebook Danas

Srpski mediji javljaju da je dio okupljenih pripadnika oporbe, u trenutku kada je započela Vučićeva presica, probio metalnu ogradu postavljenu ispred Vučićevog ureda



BEOGRAD Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u podne obraćanje javnosti povodom subotnjih prosvjeda u kojima su, između ostalog, prosvjednici u Beogradu zajedno s oporbenim čelnicima upali u zgradu Radio televizije Srbije (RTS).


U Srbiji već tri mjeseca traju prosvjedni mimohodi ‘1 od 5 milijuna’. U subotu je prosvjed kulminirao upadom u zgradu televizije, no do ponoći je policija, opremljena za razbijanje prosvjeda, izbacila sudionike iz zgrade, jednog po jednog.


Lideri opozicije najavili su dolazak pred zgradu Predsjedništva u nedjelju u podne gdje će tražiti Vučićevu ostavku.




Srpski mediji javljaju da je dio okupljenih pripadnika oporbe, u trenutku kada je započela Vučićeva presica, probio metalnu ogradu postavljenu ispred Vučićevog ureda, prenosi Jutarnji.


Prosvjednici se naguravaju s policijom i viču: ‘Ostavka, ostavka!’.


– Nisu fašist Obradović, tajkuni Đilas i Jeremić naročito hrabri da bi oni mogli ići malo dalje, dalje od uplašenih dama na desku RTS-a. Obradović, Jeremić i Đilas moraju se vratiti na vlast. Znaju oni da je završena istraga o tajkunima.


Znaju oni koliko su novca opljačkali baš od tog RTS-a. Nervoza je i kod drugih tajkuna koji ih podržavaju i ja ih razumijem. Ja nemam strah, mogu izgubiti samo život, ništa više. Ne bojim se sile batinaša, moj je posao braniti Srbiju i nema ništa veće od toga da obranim Srbiju od tajkunskim siledžija i fašističkim batinaš, rekao je  Vučić u svom obraćanju, prenose 24 sata.



Dodaje da je mjesecima šutio na uvrede i besmislice “fašista Obradovića i tajkuna Jeremića”.


– Otvorili smo 200 tvornica i pogona u zadnjih pet godina i time se ja ponosim. To su rezultati našeg rada. To drugi nisu učinili, oni se mogu samo ponositi brojem zatvorenih tvornica i onim što su pokrali od našeg naroda.


Oni viču Vučiću lopove, a to im naređuju da viču oni najveći lopovi koji su pokrali narod. Srbija neće dopustiti da se nasiljem bilo koga ugrožava. Svi oni koji misle da napadima na ljude možete ostvarit političke rezultate, grdno se varate, kaže Vučić.


Vučić je poručio kako je nasilju došao kraj.


– Molim pristojne ljude na ne sudjeluju u nasilju, svi koji su sudjelovali u nasilju, odgovarat će pred zakonom, rekao je.


Nakon inicijalnog obraćanja, okupljeni na press konferenciju zapljeskali su Vučiću. Predsjednik Srbije naglasio je da je današnji skup neprijavljen te da se okupilo točno 1.023 ljudi.


– Misle da imaju pravo određivati sudbinu ove zemlje. Nemojte se bojati, naši nadležni organi mogu sačuvati državu od nasilja. Srbija nikad neće biti fašistička zemlja i nikada fašistička banda koju predvode Đilas i Jeremić neće vladati ovom zemljom, izjavio je Vučić i opet zaradio pljesak dijela novinara.


Lider Pokreta Dveri Boško Obradović pozvao je prosvjednike da im se pridruže i dođu pred Predsjedništvo u nedjelju ističući da ujedno ne odustaje od zahtjeva da se netko od organizatora prosvjeda ‘1 od 5 milijuna’ večeras obrati u Dnevniku 2 RTS-a.


Ako taj zahtjev ne bude ispunjen, najavili su nove prosvjede pred zgradom RTS-a u nedjelju navečer, piše Blic.