Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 2n
Sutra: 17° 17° 2n
22. listopada 2019.
Ispis članka: Vučić poručio da će politiku Srbije voditi njezin predsjednik i vlada, a ne vlada Hrvatske - Novi List

NoviList.hr

Vučić poručio da će politiku Srbije voditi njezin predsjednik i vlada, a ne vlada Hrvatske

Odgovor hrvatskim dužnosnicima

2. veljača 2018 19:59

Napisao: HINA

»Naša politika je politika pružanja ruke i politika budućnosti. Tko želi ostati zaglavljen u prošlosti mi mu želimo sve najbolje, ali ne mora nas uvoditi u istu priču, niti u takvoj priči želimo ostati«, rekao je Vučić novinarima

Reuters

BEOGRAD Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u petak je komentirao izjavu hrvatskih dužnosnika da bi se prije najavljenog posjeta Zagrebu on trebao »ispričati zbog velikosrpske agresije« rekavši da će politiku Srbije voditi šef države i vlada Srbije, a ne Hrvatske.

»Naša politika je politika pružanja ruke i politika budućnosti. Tko želi ostati zaglavljen u prošlosti mi mu želimo sve najbolje, ali ne mora nas uvoditi u istu priču, niti u takvoj priči želimo ostati«, rekao je Vučić novinarima poslije zajedničke tiskovne konferencije s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom.

»Jedino što mogu reći je da će politiku Srbije voditi organi Republike Srbije, predsjednik Srbije i vlada Srbije. Svakako je neće voditi članovi vlade Hrvatske, tako da mi smo ti koji ćemo odlučivati što ćemo učiniti, kakvu ćemo politiku voditi«, rekao je srbijanski šef države u Beču.

Pošto je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala Vučića u posjet, a on poziv prihvatio, takav sastanak pozdravio je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani.

Vučić bi trebao posjetiti Zagreb 12. i 13. veljače, nakon što je njegov posjet planiran za studeni prošle godine odgođen.

Pojedini hrvatski dužnosnici poručili su da se Vučić prije dolaska u Hrvatsku treba »ispričati za velikosrpsku agresiju« i svoje ocjene o ratnim sukobima u Hrvatskoj s početka 90-ih na teritoriju Gline, a iz Beograda odgovoreno je da Vučić ne treba putovati u Zagreb jer »njegova mirovna politika nema sugovornike« u Hrvatskoj.

Predsjednica Grabar Kitarović je za Hrvatski radio u petak rekla da s Vučićem želi razgovarati iskreno i otvoreno kako bi otvorena pitanja dvije zemlje što prije riješile.

»Vjerujem i vidim prema reakcijama da je ogromna većina i hrvatskog i srpskog naroda umorna od prijepora iz prošlosti i želi da se krene u bolju konstruktivniju budućnost«, rekla je hrvatska predsjednica.

Prihvaćajući u srijedu poziv Pantovčaka, Vučić je rekao da u Zagreb odlazi »u najboljoj vjeri« da Srbija i Hrvatska zajedno učine »nešto dobro za našu djecu i našu budućnost«.

Vučić je ranije u petak u Beču poručio da je vrijeme ratova prošlost te naglasio kako se nada da će njegov posjet Hrvatskoj biti uspješan i smanjiti tenzije između dviju država, izvijestili su beogradski mediji.

Grabar-Kitarović je u u petak rekla da se Vučićev posjet pripremao mjesecima, »pa i dulje od toga« i objasnila »Kad smo ga odgodili prošle godine htjeli smo da se steknu uvjeti da se u jednoj mirnoj atmosferi bez tenzija razgovara sa srbijanskim predsjednikom o svim otvorenim pitanjima između dviju država«.