Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
23. siječnja 2020.
Ispis članka: Visoki argentinski dužnosnik ubijen je u Buenos Airesu, zastupnik teško ranjen: 'Ispalili su u njega pet hitaca' - Novi List

NoviList.hr

Visoki argentinski dužnosnik ubijen je u Buenos Airesu, zastupnik teško ranjen: 'Ispalili su u njega pet hitaca'

Kolateralna žrtva?

10. svibanj 2019 07:21

Napisao: HINA

Ministrica javne sigurnosti Patricia Bullrich je rekla da meta napada nije bio zastupnik, nego njegov prijatelj i suradnik. »Glavna meta je bio Yadon«, rekla je na tiskovnoj konferenciji

Reuters

Visoki argentinski dužnosnik ubijen je s pet hitaca u četvrtak blizu parlamenta u Buenos Airesu a zastupnik koji je bio s njim je teško ranjen i vjerojatno je usputna žrtva zločina.

Hector Olivares, zastupnik Radikalne građanske unije (UCR, predsjednička većina) teško je ranjen i primljen je u bolnicu u Buenos Airesu gdje mu se liječnici bore za život.

Bio je kao i obično u jutarnjoj šetnji s prijateljem Miguelom Marcelom Yadonom kojeg su ubila dvojica napadača koji su ga čekali u parkiranom automobilu.
Nekoliko sati nakon napada uhićen je rođak vlasnika automobila, doznaje se od policijskih izvora.

»Ovo je nedvojbeno mafijaški obračun«, rekao je Gustavo Galvan, zastupnik UCR-a pokrajine Rioje.

Miguel Yadon (58) i Hector Olivares (61) dolaze iz Rioje, na sjeverozapadu Argentine i sustanari su u stanu u četvrti gdje je Kongres dok radi posla borave u prijestolnici.
Napad se dogodio u 7.00 sati (12.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) kada su iz automobila ispaljeni hitci u dvojicu koji su hodali trgom blizu Kongresa.

Ministrica javne sigurnosti Patricia Bullrich je rekla da meta napada nije bio zastupnik, nego njegov prijatelj i suradnik. »Glavna meta je bio Yadon«, rekla je na tiskovnoj konferenciji.

Isključila je mogućnost političkog motiva ubojstva koje se dogodilo šest mjeseci prije predsjedničkih izbora 27. listopada. »Ne želimo povezivati to s politikom«, istaknula je ministrica.

Ovo je prvi ovakav zločin u Argentini koji se događa na početku kampanje za predsjedničke izbore 27. listopada. Napadači su ispalili desetak hitaca. Zastupnik je pogođen trima.

Zastupnik je radio na zakonu o suzbijanju huliganstva na nogometnim igralištima u Argentini a Yadon je pak od 2017. koordinator fonda za električnu infrastrukturu u Rioji, izbornoj bazi bivšeg predsjednika Carlosa Menema.

Izvor blizak UCR-u izjavio je za agenciju France Presse da bi upravljanje fondom moglo biti razlog ubojstva Miguela Yadona.

Napad je potresao domaću političku klasu.