Raul Isaias Baduel

Venezuelski bivši Chavezov ministar nestao pa se pojavio – u zatvoru

Hina

Reuters

Reuters

Bivšeg venezuelskog ministra obrane Raula Isaiasa Baduela, koji je postao kritičar pokojnog predsjednika Huga Chaveza i nestao prije tri tjedna, zatvorile su obavještajne službe Caracasa, objavila je njegova obitelj u petak



CARACAS Bivšeg venezuelskog ministra obrane Raula Isaiasa Baduela, koji je postao kritičar pokojnog predsjednika Huga Chaveza i nestao prije tri tjedna, zatvorile su obavještajne službe Caracasa, objavila je njegova obitelj u petak.


Drži ga Sebin, nacionalna obavještajna i protuobavještajna agencija. U formi je bez obzira na uvjete zatočenja, rekla je na konferenciji za novinare njegova kći Andreina koja ga je vidjela u četvrtak.


Njegova obitelj drži da se radilo o nasilnom nestanku. Bivši general (62) je 2010. osuđen na sedam godina i 11 mjeseci zatvora zbog korupcije. Trebao je biti pušten u ožujku, ali je državno odvjetništvo protiv njega podiglo nove optužbe zbog korupcije i prijeti mu 26 godina zatvora.




Raul Baduel je u travnju 2002. vodio operaciju koja je omogućila povratak na vlast predsjednika Chaveza (1999-2013) nakratko svrgnutog državnim udarom.


Baduel je postao žestoki kritičar chavizma, sve do uhićenja zbog korupcije, što je najčešća optužba koju se stavlja na teret oporbi.


Prema podacima oporbe nepopularnom predsjedniku Nicolasu Maduru, u toj zemlji u kojoj traje veliki protuvladin pokret, ima oko 590 političkih zatvorenika.