Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Ispis članka: Vatikan sasjekao papu: 'Nije baš htio reći da je homoseksualizam psihička bolest' - Novi List

NoviList.hr

Vatikan sasjekao papu: 'Nije baš htio reći da je homoseksualizam psihička bolest'

Pojašnjavanje izjave

28. kolovoz 2018 08:50

Napisao: HINA

»U kojoj se godini problem javlja? To je bitno. Jedna je stvar kada se pojavi kod djece, kada postoji puno stvari koje možete učiniti, s psihijatrijom ili ... vidjeti kakve su stvari«, rekao je Papa novinarima u zrakoplovu

Reuters

Vatikan je u ponedjeljak povukao Papino pozivanje na »psihijatriju« u kontekstu homoseksualnosti u službenom izvješću s njegove novinske konferencije.

»Kako ne bismo izvrtali Papinu misao – nije namjeravao reći da se radi o psihičkoj bolesti ali da možda treba vidjeti kako stoje stvari na psihološkoj razini«, objasnila je glasnogovornica Vatikana izostavljanje tih njegovih riječi.

Papa Franjo poručio je na povratku iz Irske u Italiju da bi se roditelji homoseksualne djece trebali moliti i možda za djecu potražiti psihijatrijsku pomoć.

»U kojoj se godini problem javlja? To je bitno. Jedna je stvar kada se pojavi kod djece, kada postoji puno stvari koje možete učiniti, s psihijatrijom ili ... vidjeti kakve su stvari«, rekao je Papa novinarima u zrakoplovu.

Druga je stvar kada se homoseksualizam manifestira »nakon 20 godina«, dodao je.

Novinar je upitao Papu što bi trebao učiniti otac homoseksualnog djeteta, na što je papa Franjo odgovorio: »Rekao bih da je prva stvar molitva. Ne osuđujte, već razgovarajte, shvatite i dajte sinu ili kćeri prostora«.

Nereagiranje na taj problem bilo bi loše roditeljstvo, rekao je Papa.

»Ignoriranje sina ili kćeri s homoseksualnim sklonostima pokazuje manjak očinstva ili majčinstva«, kazao je, dodajući da roditelji ne smiju »otjerati« svoju djecu.

Talijanske gej i lezbijske grupe kritizirale su Papine komentare.

»Pričanje o psihijatriji dovodi katoličke roditelje do vjerovanja kako je psihijatrijom moguće izliječiti homoseksualnost«, rekao je Fabrizio Marrazzo iz grupe za podršku »Gay Hotline«.

»Homoseksualnost nije bolest, već prirodna varijanta ljudskog ponašanja i kao takva treba biti prihvaćena i poštovana«, dodao je Marrazzo.