Katastrofa

Uzbuna u Venezueli: Zemlja preko stotinu sati bez struje

Hina

Reuters

Reuters



Nacionalna skupština kojom dominira oporba proglasila je u ponedjeljak »stanje uzbune« u Venezueli gdje se događa prehrambena i sanitarna katastrofa nakon 100 sati bez struje.


Uredbu je predao parlamentu njegov predsjednik Juan Guaido, ujedno i samoproglašeni privremeni predsjednik kojega je priznalo pedesetak zemalja


Unatoč polaganom vraćanju struje u nekoliko četvrti u Caracasu, stanje je i dalje kaotičnu za većinu stanovništva: teško se domoći hrane i vode po prihvatljivoj cijeni.




Struje u većini zemlje i dalje ima samo mjestimice nakon što je nestala u četvrtak, a predsjednik Nicolas Maduro za to je okrivio sabotažu glavne hidroelektrane u zemlji uz potporu SAD-a.


Njegovi kritičari inzistiraju da je to posljedica više od deset godina korupcije i lošeg upravljanja.


Vlasti još nisu posve objasnile zašto je došlo do nestanka struje i kada bi uzrok mogao biti otklonjen.


Ministar za informiranje Jorge Rodriguez najavio je da će, po nalogu predsjednika Madura, i utorak biti proglašen neradnim danom.


Guaido je ponovno pozvao narod da u utorak prosvjeduje.


Po ustavu, proglašavanje stanja uzbune – što je faza koja prethodi izvanrednom stanju – teoretski otvara vrata dopremi humanitarne pomoći koja se nalazi na granici s Venzuelom i koju blokira vlada jer tvrdi da je to zamaskirani pokušaj američke vojne intervencije.