Sud oslučio, RS mora usuglasiti praznike

Ustavni sud BiH proglasio neustavnim 9. siječnja kao dan Republike Srpske

Hina

Odlučujući po prizivu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Ustavni sud BiH je odlukom objavljenom nakon zasjedanja u Sarajevu konstatirao kako entitetski zakon nije u skladu s ustavom Bosne i Hercegovine i međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije



SARAJEVO – Ustavni sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je proglasio neustavnim praznik koji se 9. siječnja obilježava kao dan Republike Srpske ocijenivši kako se njime potiče neravnopravnost konstitutivnih naroda koji žive u tom entitetu.


Odlučujući po prizivu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Ustavni sud BiH je odlukom objavljenom nakon zasjedanja u Sarajevu konstatirao kako entitetski zakon nije u skladu s ustavom Bosne i Hercegovine i međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.


Sud je također utvrdio da zakon o praznicima RS-a nije u skladu s protokolom uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, stoji u priopćenju.




Vlasti RS uveli su 9. siječnja kao dan entiteta u znak sjećanja na odluku što ju je tog datuma 1992. donio dio zastupnika srpske nacionalnosti u skupštini tadašnje Socijalističke republike BiH  proglašavajući uspostavu “republike srpskog naroda u BiH”.


Ta je odluka predstavljala pokušaj protuustavne secesije dijela teritorija BiH kao dio plana da se spriječi proglašenje samostalnosti BiH odnosno njeno otcjepljenje od tadašnje SFRJ.


Odluka iz siječnja 1992. bila je uvod u rat i kampanju masovnog progona nesrpskog stanovništva s dijelova BiH u kojima je vlast preuzela Srpska demokratska strankla (SDS) predvođena Radovanom Karadžićem, haškim optuženikom za najteže ratne zločine. Za Bošnjake i Hrvate protjerane s teritorija današnje RS 9. siječnja je tek podsjetnik na brutalne progone i zločine čije su bili žrtve.


Odlukom Ustavnog suda BiH Narodna skupština Republike Srpske sada je dobila rok od šest mjeseci da usuglasi zakon o praznicima Republike Srpske s Ustavom Bosne i Hercegovine.


Najviši dužnosnici RS su početkom tjedna zajedničkom izjavom unaprijed najavili kako neće poštovati odluku Ustavnog suda BiH ukoliko on odluči ukinuti 9. siječnja kao entitetski praznik. Svaka odluka Ustavnog suda BiH koja bi išla u pravcu poništavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske predstavljala bi političku, a ne pravnu odluku i ne bi bila provodiva na teritoriji Republike Srpske, poručili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i predsjednik Vlade Željka Cvijanović. 


“Svaka odluka Ustavnog suda BiH koja bi išla u pravcu poništavanja 9. siječnja kao dana Republike Srpske predstavljala bi političku, a ne pravnu odluku i ne bi bila provodiva na teritoriju Republike Srpske”, stoji u izjavi koju su potpisali entitetski predsjednik Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović i predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović. 


Neprovođenja odluka Ustavnog suda BiH teorijski je kazneno djelo u BiH pa bi prijepor oko 9. siječnja mogao biti uvod u novu krizu s ozbiljnim političkim posljedicama jer vlasti RS osporavaju pravosudna tijela na državnoj razini te najavljuju i referendum kojim bi se doveo u pitanje njihov rad i opstanak.