Odred Tigar

Ubijaju injekcijama, raketama i pilom za kosti: Ovaj tajni odred raskomadao je Khashoggija

P. N.

Foto Reuters

Foto Reuters

Odred Tigar formiran je pred godinu dana, a sastoji se od 50 najboljih obavještajnih i vojnih agenata Saudijske Arabije, nepokolebljivo odanih svom princu prijestolonasljedniku



 RIJEKA Jamal Khashoggi stradao je od ove posebno ekipirane elitne skupine saudijskih ubojica. Nije im bio prva meta. Oni su poznati kao Odred Tigar, a upućeni saudijski izvor za Middle East Eye ispričao je sve o ovom eskadronu smrti, koji djeluje pod paskom samog Mohammeda bin Salmana, saudijskog prijestolonasljednika.


Firqat el-Nemr, ili odred Tigar, dobro su poznati američkim obavještajcima. Formirani prije nešto više od godine dana, sastoje se od 50 najboljih obavještajnih i vojnih agenata u ovom pustinjskom kraljevstvu. Regrutirani su iz različitih ogranaka saudijskih sigurnosnih službi, što im donosi jedinstvene talente. Još važnije, nepokolebljivo su odani svom prijestolonasljedniku bin Salmanu, u međunarodnim krugovima poznatom i po kratici MBS.


Premda Middle East Eye nije uspio potvrditi sve informacije koje im je otkrio ovaj upućeni izvor, dobili su nezavisne potvrde o vjerodostojnosti čovjeka koji im je ispričao sve o djelovanju ove tajne skupine. Osnovna misija odreda jesu tajne likvidacije saudijskih disidenata, kako unutar kraljevstva, tako i u inozemstvu, na način koji je neprimjetan za medije, međunarodnu zajednicu i političare. Ova osnovna misija pošla je strašno krivo u Khashoggijevom slučaju, koji se tjednima ne skida sa svjetskih naslovnica.


Rado zaprljaju ruke




– Saudijsko vodstvo vjeruje da bi puko hapšenje kritičara samo s vremenom jačalo pritisak na njih. Zato su se odlučili potiho ih likvidirati, ispričao je izvor za Middle East Eye.


Metode kojima se pritom služe raznolike su. Ponekad zaprljaju svoje ruke, kao u Khashoggijevom slučaju, koji je mučen, ubijen i raskomadan u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. listopada. No, poduzimaju i ubojite akcije, namještene da izgledaju kao nesretni slučajevi, kao što su prometne nesreće ili požari. Jednom disidentu injekcijom su ubrizgali smrtonosni virus, za vrijeme rutinskog pregleda u bolnici, ispričao je izvor.


Odred je ime dobio po generalu Ahmedu al-Assiriju, zamjeniku zapovjednika saudijske tajne službe, kojeg je Rijad prošlog tjedna otpustio, nakon velikog međunarodnog pritiska na Saudijsku Arabiju zbog Khashoggijeve likvidacije.


Foto Reuters


Foto Reuters



– Assiri je među kolegama poznat kao „Tigar juga”. Početkom saudijskih zračnih napada na Jemen, saudijski mediji Assirija su nazvali „Zvijeri”, a njemu se svidio taj nadimak, priča izvor.


Ovaj izvor za Middle East Eye zanijekao je znanje o tome tko izdaje naređenja odredu Tigar, ali kaže da su Assiri i Saoud al-Qahtani, jedan od MBS-ovih najbližih suradnika, koji je također otpušten prošlog tjedna, dio zapovjedne strukture.


Najodaniji tjelohranitelji


Mladi princ odabrao je pet svojih najodanijih tjelohranitelja da služe u ovom odredu. Svi oni bili su među 15 agenata poslanih da ubiju Khashoggija, uključujući Mahera Abulaziz Mutriba, Mohammeda al-Zahranija i Dhaar al-Harbija, ispričao je izvor.


Mutrib je general i diplomat, koji je zajedno sa saudijskim princom putovao ranije ove godine u Boston, Houston i UN u New Yorku, a izvor Middle East Eyea opisuje ga kao „kičmu” ovog ubojitog odreda.


– Odabrao ga je osobno MBS, koji se uzdaje u njega i međusobno su bliski. Princ je odabrao sebi bliske ljude za odred, kako bi ostao u direktnom kontaktu i nadgledao atentate, tvrdi izvor.


Izvor je ispričao da je Turska preslela 14 Mutribovih telefonskih poziva 2. listopada, na dan Khashoggijeva ubojstva. Sedam poziva bilo je upućeno uredu saudijskog prijestolonasljednika. Izvor nije bio jasan jesu li Mutribovi pozivi bili vezani uz Khashoggijevo ubojstvo, ali je rekao da bi bili „eksplozivni”, postanu li dostupni javnosti.


Prvo injekcijom, pa onda pilom


Izvor tvrdi da su Mutrib i trojica kolega Khashoggiju ubrizgali injekciju sa smrtonosnim sadržajem, prije nego li su raskomadali njegovo tijelo na stolu unutar konzulata. Middle East Eye kaže da je Khashoggiju najvjerojatnije ubrizgan morfin, a turski istražitelji potvrdili su im da je Khashoggi bio raskomadan na stolu u uredu saudijskog konzula.


Foto Reuters


Foto Reuters



Mutribove navodne pozive u ured MBS-a potvrdile su u ponedjeljak turske novine Yeni Safak, bliske turskoj vladi, poput ostalih turskih medija koji su dosad izvješćavali o Khashoggijevu ubojstvo, na temelju informacija i snimki, koje su, vjerojatno iz krugova turskih sigurnosnih službi, dosad procurile u javnost.


Prema Yeni Safaku, Mutrib se tog 2. listopada telefonski čuo s Badrom al-Asakerom, šefom privatnog ureda saudijskog prijestolonasljednika, ukupno četiri puta nakon što je Khashoggi ubijen.


Koje se još smrtonosne operacije povezuju s ovim odredom?


Jedna od prvih tajnih operacija koje je odred Tigar izvršio unutar zemlje, bilo je ubojstvo princa Masoura bin Moqrena, zamjenika guvernera provincije Asir i sina prethodnog saudijskog prijestolonasljednika, u studenom prošle godine. Princ Mansour, poznati protivnik MBS-a, poginuo je nakon što se njegov helikopter srušio blizu saudijske granice s Jemenom.


Zlatni zatvor u Ritz-Carltonu


Prema medijskim izvještajima, dogodilo se to tijekom njegova pokušaja bijega iz zemlje, a poginuo je samo nekoliko sati od početka velike čistke koju je MBS počeo među saudijskim prinčevima i visokim dužnosnicima 4. studenog.4


U ovoj navodnoj „protukorupcijskoj operaciji” deseci prinčeva, ministara i tajkuna bili su zatočeni u „zlatnom zatvoru”, u rijadskom hotelu Ritz-Carlton. Izvor za Middle East Eye kaže da Meshal Saad al-Bostani, operativac odreda Tigar i jedan od 15 Saudijaca osumnjičenih za Khashoggijevo ubojstvo, stoji iza pogibije princa Mansoura.


– Bostani je poručnik saudijskog ratnog zrakoplovstva, a Masnourov helikopter srušio je raketom ispaljenom iz drugog helikoptera. No, sve je zataškano kao nesreća, kaže izvor.


al-Bostani / Screenshot


al-Bostani / Screenshot



Samo Bostani, objavljeno, poginuo je 18. listopada u prometnoj nesreći u Rijadu.


– To je laž. Bačen je u zatvor i njegova hrana je otrovana. Bostani je držao tajnu i Mansourovog i Khashoggijevog ubojstva, tvrdi izvor.


Još jedna tajna operacija odreda Tigar bilo je ubojstvo suca i šeika Sulimana Abdul Rahmana al Thinyana u bolnici u Rijadu, 1. listopada.


Ubijali i HIV-om


– Vjerujem da je ubijen injekcijom smrtonosnih virusa, tijekom rutinskog liječničkog pregleda. Odred je znao da je imao zakazan taj pregled u bolnici i pobrinuli su se da sve izgleda kao prirodna smrt. Sudac je poslao pismo MBS-u, kritizirajući njegovu ekonomsku viziju za 2030., ispričao je izvor.


Dodaje da je jedna od tehnika, kojima se odred Tigar služi kako bi ušutkao disidente i protivnike saudijske vlade „ubijanje HIV-om i raznim drugim smrtonosnim virusima”.


Middle East Eye nije uspio potvrditi koja je bolest bila uzrokom smrti spomenutog saudijskog suca. Koliko je njihov izvor upoznat, Khashoggijevo ubojstvo bio je prvi atentat koji je odred Tigar izvršio u stranoj zemlji, no nije bio i njihov prvi pokušaj takvog nečeg.


– Poznat mi je još jedan pokušaj, u kojem su u Kanadi saudijskog disidenta Omara Abdulaziza pokušali namamiti u tamošnji konzulat, kako bi ga ubili. No, Abdulaziz je odbio doći i misija je propala. Khashoggi je bio njihova prva uspješna operacija ovog tipa, kaže izvor.


Kao dokaz uspješnosti misije, rekao je izvor, pripadnici odreda odnijeli su Khashoggijeve odrezane prste kući u Rijad, gdje su ih pokazali mladom saudijskom prijestolonasljedniku.


– MBS je uvijek govorio da će odrezati prste svakom piscu koji ga kritizira, kaže izvor za Middle East Eye.