Izvanredno stanje

U strahu od nove oluje: Popravlja se oštećena brana Oroville, evakuirano 188 tisuća ljudi

Hina

Reuters

Reuters

»Činimo sve što je moguće kako bi popravili ovu branu da se stanovnici mogu vratiti i živjeti bez straha. Jako je teško«, rekao je guverner Kalifornije Jerry Brown tijekom konferencije za medije



Deseci tisuća stanovnika sjeverne Kalifornije ostali su u utorak u skloništima dok inženjeri rade na popravku najviše brane u Sjedinjenim Državama prije no što regiju pogode nove oluje.


Na snazi je ostala zapovijed o evakuaciji oko 188 tisuća stanovnika koji žive u dolini Feather River, ispod jezera Oroville na kojem se nalazi brana, 105 kilometara od Sacramenta. Zapovijed će vrijediti dok se ne utvrdi ozbiljnost štete na brani.


»Činimo sve što je moguće kako bi popravili ovu branu da se stanovnici mogu vratiti i živjeti bez straha. Jako je teško«, rekao je guverner Kalifornije Jerry Brown tijekom konferencije za medije u ponedjeljak navečer.




Brown je poslao pismo predsjedniku Donaldu Trampu u kojem ga je tražio da proglasi izvanredno stanje, čime bi se omogućila federalna pomoć zahvaćenim zajednicama.


Stanovnicima koji žive ispod brane naređeno je da napuste svoje domove u nedjelju. Brana kod Orovillea sagrađena je između 1962. i 1968. godine, te je najveća američka brana, viša od Hoover Dama za 12 metara.


Ovogodišnja zima je rekorder po količini padalina u povijesti sjeverne Kalifornije, nakon godina suše. Meteorolozi su najavili nove oluje u srijedu četvrtak, iako tvrde da će većina padalina stići u obliku snijega, a ne kiše.