Josu Ternera

U Francuskoj uhićen bivši vođa baskijske separeatističke organizacije ETA

Hina

José Antonio Urruticoechea, poznat pod imenom Josu Ternera / REUTERS

José Antonio Urruticoechea, poznat pod imenom Josu Ternera / REUTERS

Ternera je u Španjolskoj osumnjičen za davanje naloga za izvršenje u bombaškog napada na garnizon španjolske Civilne garde (Guardia civil) 1987. godine u istočnom gradu Zaragozi, prilikom čega je poginulo 11 osoba, a 88 ih je bilo ranjeno



Nekadašnji politički vođa baskijske separatističke organizacije ETA-e, José Antonio Urruticoechea (68), poznat pod imenom Josu Ternera, uhićen je u četvrtak ujutro na jugu Francuske, priopćila je španjolska policija.


Ternera je u Španjolskoj osumnjičen za davanje naloga za izvršenje u bombaškog napada na garnizon španjolske Civilne garde (Guardia civil) 1987. godine u istočnom gradu Zaragozi, prilikom čega je poginulo 11 osoba, a 88 ih je bilo ranjeno.


Ternera je 1998. bio zastupnik u parlamentu Baskije, pokrajine na sjeveru Španjolske. Godine 2002. španjolsko državno odvjetništvo optužilo ga je za napad u Zaragozi. Od tada se nije znalo gdje se nalazi.




U četvrtak je u zajedničkoj operaciji francuske i španjolske policije uhićen u mjestu Sallanches, u francuskim Alpama.


Smatra se da je on u svibnju 2018. godine stajao iza objave o raspuštanju ETA-e te je bio jedan od posljednjih vođa nakon ranijih uhićenja, također u Francuskoj.


Euskadi Ta Askatasuna, na baskijskom jeziku »Baskija i sloboda«, od 1959. godine je nastojala uspostaviti državu na sjeveru Španjolske i jugu Francuske. Oružanu borbu je prekinula 2011. godine, a oružje predala 2017.


Grupa je prilikom raspuštanja najavila kako će se njeni članovi priključiti političkim nastojanjima za stjecanje nezavisnosti Baskije, regije s oko 2,2 milijuna stanovnika.


Skupini se pripisuje više od 800 ubojstava te je bila na popisu terorističkih skupina u Španjolskoj.


»Francusko-španjolska suradnja opet je pokazala svoju efikasnost«, poručio je španjolski premijer Pedro Sánchez preko Twittera. »Danas više nego ikada šaljem zagrljaj svim žrtvama terorizma«, dodao je.