Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Ispis članka: U Francuskoj će škola biti obavezna već od treće godine - Novi List

NoviList.hr

U Francuskoj će škola biti obavezna već od treće godine

Važnost obrazovanja

27. ožujak 2018 13:04

Napisao: HINA

Predsjednik Emmanuel Macron objavit će tu novost u utorak na otvaranju »Skupa o predškolskim ustanovama« koji okuplja do srijede u Parizu panel stručnjaka i specijalista za djecu

Foto: V. KARUZA

Francuska će spustiti dob obaveznog školovanja sa šest na tri godine s početkom školske godine 2019. što je zapravo samo simbolična mjera kojom se teži priznavanju važnosti obrazovanja u predškolskim ustanovama s obzirom da ih gotovo sva djeca već pohađaju u toj dobi.

Predsjednik Emmanuel Macron objavit će tu novost u utorak na otvaranju »Skupa o predškolskim ustanovama« koji okuplja do srijede u Parizu panel stručnjaka i specijalista za djecu.

Po Elizejskoj palači, »odluka o spuštanju dobi obaveznog obrazovanja na tri godine izražava spremnost predsjednika republike da od škole učini mjesto realne jednakosti i oda priznanje predškolskoj ustanovi koju se više ne smije smatrati mjestom čuvanja ili običnom pripremom za osnovnu školu«.

Od 1959. školsko obrazovanje u Francuskoj je obavezno za svu djecu od šest do 16 godina. Dotad se u školu obavezno išlo do 14 godina.

No, većina djece počinje se školovati već s tri godine. Školske godine 2015./16. predškolske ustanove pohađalo je 97,6 posto trogodišnjaka.

Mjera će stupiti na snagu na početku školske godine 2019. Za nju će biti nužno osnivanje oko 800 radnih mjesta.