Pravna bitka

Trump je jučer proglasio izvanredno stanje u SAD-u. Što to zapravo znači i tko je to činio prije njega?

Hina

Reuters

Reuters

»Predsjednikova ilegalna deklaracija koja polazi od nepostojeće krize, žestok je udarac našem ustavu i čini Ameriku manje sigurnom«, napisali su predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi i šef demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer



Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u petak deklaraciju o izvanrednom stanju kako bi mogao ispuniti svoje predizborno obećanje o izgradnji zida na granici s Meksikom, ali ga sada čeka teška pravna bitka s protivnicima da bi realizirao svoju zamisao.


Trump je zatražio da Kongres u proračun uključi novac za zid, koji je bio jedan od njegovih glavnih predizbornih obećanja. Demokrati koji čine većinu u Zastupničkom domu tome se protive.


Izvanredno stanje – ako ga ne blokiraju sudovi ili Kongres – omogućilo bi Trumpu da zagrabi u sredstva koja su zastupnici namijenili za druge potrebe kako bi izgradio zid odnosno da zaobiđe Kongres kako bi deblokirao sredstva za njegovu izgradnju.




Demokrati su odmah osudili njegovu inicijativu koja, po njima, nema nikakvo opravdanje i pozvali zastupnike s obje strane da se mobiliziraju kako bi onemogućili predsjednika da djeluje suprotno ustavu.


»Svi znaju da zidovi funkcioniraju«, rekao je američki predsjednik u petak te spomenuo »invaziju« kao razlog zbog kojeg treba izgraditi zid.


»Predsjednikova ilegalna deklaracija koja polazi od nepostojeće krize, žestok je udarac našem ustavu i čini Ameriku manje sigurnom«, napisali su predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi i šef demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer.


Predsjednik je najavljujući da će potpisati izvanredno stanje dao naslutiti kako je svjestan da mu slijedi pravna bitka.


»Na sreću, pobijedit ćemo«, rekao je, pokazujući kako ima povjerenja u konzervativne suce Vrhovnog suda.


Države New York i Kalifornija odmah su najavile da će sudski pokušati pobiti Trumpovu odluku, kao i moćna američka organizacija za zaštitu ljudskih prava.


Vidimo se »na sudu«, pisao je Gavin Newsom, guverner Kalifornije.


U Kongresu, Odbor za pravna pitanja Zastupničkog doma, u kojem kontrolu imaju demokrati, najavio je hitno otvaranje parlamentarne istrage.


Više američkih predsjednika dosad je posegnulo za proglašavanjem izvanrednog stanja, ali u puno drugačijih okolnostima i s mnogo manje kontroverzi.


Jimmy Carter proglasio je izvanredno stanje nakon uzimanja talaca u američkoj ambasadi u Teheranu 1979.


George W. Bush to je učinio nakon napada na SAD 11. rujna 2001., a Barack Obama posegnuo je za tom mjerom u jeku epidemije gripe H1N1 .