Akcija i dalje traje

Terorist iz Strasbourga sinoć je uspio pobjeći taksijem? Policija: ‘Nemamo pojma gdje se on sada skriva’

Bojana Mrvoš Pavić

Reuters

Reuters

Vojnici iz redova antiterorističke ophodnje pucali su na njega, no uspio im je pobjeći. Muškarac je s policijom još u dva navrata razmijenio vatru u nešto više od sat vremena. U potrazi za njih sudjeluje 350 pripadnika vojnih i policijskih snaga i dva helikoptera



U Strasbourgu je u tijeku velika potraga u ranim jutarnjim satima u srijedu za napadačem koji je na božićnom sajmu u utorak navečer ubio najmanje tri osobe, a 12 ranio. Francuski tužitelji rekli su da sinoćnji napad tretiraju kao teroristički čin. Osumnjičeni je na državnom popisu sumnjivih osoba, a ima i dosje za kaznena djela koja nemaju veze s terorizmom.


Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner rekao je da je napadač koji je otvorio vatru u 19.50 ubio tri, a ranio 12 osoba, od kojih šest teško.


Vojnici iz redova antiterorističke ophodnje pucali su na njega, no uspio im je pobjeći. Muškarac je s policijom još u dva navrata razmijenio vatru u nešto više od sat vremena. U potrazi za njih sudjeluje 350 pripadnika vojnih i policijskih snaga i dva helikoptera. 




NOVO 14.00 – Snage sigurnosti pokrenule su potragu i u istočnoj Francuskoj. Dok je terorist u bijegu, Francuska je podignula sigurnosnu prijetnju na najvišu razinu, osnaživši kontrole na granici s Njemačkom, a elitne postrojbe praćene helikopterima traže sumnjivca.


Francuski i njemački agenti pretražuju vozila i vlakove koji prelaze most Europa na rijeci Rajni, uz francusko-njemačku granicu, napominje policija koja zaustavlja promet u oba smjera. Na stotine francuskih vojnika i policajaca sudjeluje u lovu na sumnjivca.


Policija je prethodno identificirala osumnjičenog objavivši da je 29-godišnji Cherif Chekatt, rođen u Strasbourgu, bio na sigurnosnoj listi tajnih službi zbog potencijalnog sigurnosnog rizika.


“Lov se nastavlja”, rekao je zamjenik ministra unutarnjih poslova Laurent Nunez za radio Inter France. Upitan je li moguće da je sumnjivac pobjegao iz Francuske rekao je: “To nije isključeno.”


NOVO! 10:44 – Od francuskih kolega novinara doznali smo zanimljiv detalj – naime, čini se da je trenutno najtraženiji čovjek u Francuskoj sinoć nakon masakra uspio pobjeći – taksijem. Inače, francuska policija prilično je susretljiva i malo prije su nam priznali da nemaju pojma gdje se Cherif Chekkat trenutno nalazi.


NOVO! 9:42 – Policija je u Strasbourgu okružila zgradu katedrale. Postoje neke indicije da bi se terorist mogao kriti u njoj.


Foto Bojana Mrvoš Pavić


Foto Bojana Mrvoš Pavić



Jedna od tri osobe koje su ubijene tajlandski je turist, koji je u Strasbourg stigao sa svojom ženom u utorak, rekla je Busadee Santipitaks, glasnogovornica tajlandskoga ministarstva vanjskih poslova.


Strasburški božićni sajam održava se u središtu grada, koji je kod njemačke granice i vrlo je posjećen.


Vojni zapovjednik Roland Reis za televiziju BFMTV rekao je da ne zna kako je napadač mogao ući na sajam »unatoč svim sigurnosnim instrukcijama«.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron je odmah nakon ponoći stigao u krizni stožer uspostavljen u ministarstvu unutarnjih poslova u Parizu nakon napada u Strasbourgu. Policija je u utorak ujutro trebala privesti osumnjičenika u vezi s razbojstvom počinjenim ljetos, doznaje se od dobro obaviještenog izvora. Osumnjičenik, kojeg je policija identificirala kao Chekatta Sherifa (29), rođenog u Strasbourgu, trebao je biti priveden u okviru istrage o pokušaju ubojstva, dodao je isti izvor.


Mjesne vlasti kažu da je napadač i prije skrenuo na sebe pažnju obavještajnih službi. Oko 26.000 ljudi u Francuskoj na popisu je osoba koje bi mogle biti sigurnosna prijetnja za zemlju, među kojima se za 10.000 njih vjeruje da su radikalizirani, napose u salafističkim džamijama, putem interneta i u inozemstvu.