Slučaj Jamala Khashoggija

TRUMP BRANI SAUDIJCE ‘Možda su za smrt novinara krivi odmetnuti ubojice. Ne možete biti krivi unaprijed’

Hina

Reuters

Reuters

Zatraživši da se ne žuri s ocjenom krivice saudijskih vlasti, američki predsjednik napravio je usporedbu sa sucem Brettom Kavanaughom kojeg je imenovao u Vrhovni sud SAD-a i koji je optužen za seksualni napad. Afera je izazvala oštru i žučnu raspravu u SAD-u.



Američki predsjednik Donald Trump zatražio je u utorak primjenu načela presumpcije nevinosti u korist Saudijske Arabije u krizi izazvanoj nestankom saudijskog novinara Jamala Khashoggija.


»Evo još jednom, krivi ste prije nego je vaša nevinost dokazana. To ne volim«, izjavio je Donald Trump u razgovoru s novinskom agencijom AP.


Zatraživši da se ne žuri s ocjenom krivice saudijskih vlasti, američki predsjednik napravio je usporedbu sa sucem Brettom Kavanaughom kojeg je imenovao u Vrhovni sud SAD-a i koji je optužen za seksualni napad. Afera je izazvala oštru i žučnu raspravu u SAD-u.




»To smo doživjeli sa sucem Kavanaughom a, po meni, on je bio potpuno nevin«, rekao je on u tom intervjuu. »Prvo trebamo znati što se dogodilo«, dodao je on ocjenjujući da bi istraga koju su pokrenuli Saudijci mogla trajati »manje od tjedan dana«.


Trump je ranije rekao kako bi za ubojstvo mogli biti krivi »odmetnuti ubojice«.


Jamal Khashoggi, kritičar saudijskih vlasti, nestao je 2. listopada nakon što je posjetio konzulat svoje zemlje u Istanbulu radi administrativnih poslova vezanih za skoro vjenčanje. Po turskim dužnosnicima, ubili su ga agenti iz Saudijske Arabije.


Američki državni tajnik Mike Pomepo kojeg je Trump hitno poslao u Rijad kako bi se sastao sa saudijskim dužnosnicima danas se očekuje u Turskoj, nakon što je od saudijskih vođa dobio jamstva o njihovom interesu da riješe pitanje nestalog novinara.


Turski ministar vanjskih poslova u utorak je objavio da će Pomepo doći u »radni posjet« ali nije eksplicitno spomenuo slučaj Jamala Khashoggija.


Sumnja se da su saudijske vlasti ubile tog 59-ogodišnjeg novinara u konzultatu u Istanbulu. One niječu bilo kakvu umiješanost u njegov nestanak.


Pomepo se u Rijadu susreo s kraljem Salmanom, te s princom prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom.


»Ocjenjujem nakon tih razgovora da postoji ozbiljna odlučnost da se utvrde sve činjenice i da se osigura da se utvrdi odgovornost, uključivo i odgovornost čelnika ili visokih dužnosnika Saudijske Arabije«, rekao je u priopćenju šef američke diplomacije.


U avionu na putu za Tursku novinarima je rekao kako su Saudijci obećali da će tražiti objašnjenja od svakog od koga je potrebno, a na pitanje vrijedi li to i za članove saudijske kraljevske obitelji, odgovorio je: »Nisu napravili nikakvo izuzeće glede onih koji trebaju položiti račune. Bili su u tome vrlo jasni«.


Turske vlasti kazale su prethodno kako imaju audio snimku koja pokazuje da je Khashoggi ubijen u konzulatu.


Jedan od muškaraca koje su turske vlasti identificirale kao odgovorne za nestanak Khashoggija bliska je osoba saudijskom princu prijestolonasljedniku, objavio je u utorak New York Times.


Po tom američkom listu, Maher Abdulaziz Mutreb bio je uz princa tijekom njegova posjeta SAD-u u ožujku ove godine, kao i u Madridu i Parizu u travnju.Turske su vlasti objavile njegovu fotografiju iz zračne luke u Istanbulu.

NYT dodaje da su još trojicu osumnjičenih svjedoci i drugi izvori povezali s prijestolonasljednikovim službama, a peti sumnjivi muškarac, forenzičar, bio je na visokim mjestima u saudijskom ministarstvu unutarnjih poslova i u saudijskim liječničkim krugovima.


Nazočnost takvog forenzičara sugerira da je operacija vjerojatno bila pripremana od početka s ciljem »fatalnog ishoda« za Khashoggija, dodaje list.


Dužnosnik Trumpove vlade ranije je istaknuo da, iako Washington ima važan odnos s Rijadom, »to ne znači da na bilo koji način ignoriraju ili ublažavaju ove događaje«.


Oni koji su odgovorni moraju za to odgovarati, poručio je dužnosnik.


Slučaj Jamala Khashoggija predstavlja dilemu za Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i druge zapadne zemlje. Saudijska Arabija je vodeći izvoznik nafte, troši velike svote na kupovinu zapadnjačkog oružja te je glavni saveznik sunitskih muslimana.