Mito

Svjedok na suđenju beskompromisnom narko bossu: ‘El Chapo je sa sto milijuna dolara podmitio predsjednika Meksika’

Hina

Reuters

Reuters

Guzmanu (61) sudi se od studenog prošle godine. Godine 2017. izručen je SAD-u koji ga tereti da je kao čelnik kartela Sinaloa krijumčario kokain, heroin i druge droge u zemlju



Svjedok na suđenju Joaqinu »El Chapu« Guzmanu u SAD-u izjavio je u utorak da je američkim vlastima ranije rekao da je optuženi meksički narko boss platio 100 milijuna dolara mita bivšem meksičkom predsjedniku Enriqueu Peni Nieti.


Alex Cifuentes, dugogodišnji Guzmanov bliski suradnik, to je rekao tijekom unakrsnog ispitivanja jednog od Guzmanovih odvjetnika na saveznom sudu u Brooklynu.Upitan je li američkim vlastima 2016. rekao da je Guzman podmitio bivšeg predsjednika, odgovorio je »to je točno«.

Pena Nieto bio je predsjendik od prosinca 2012. do studenog 2018. Prije toga je bio guverner savezne države koja uključuje Mexico City.


Guzmanu (61) sudi se od studenog prošle godine. Godine 2017. izručen je SAD-u koji ga tereti da je kao čelnik kartela Sinaloa krijumčario kokain, heroin i druge droge u zemlju.




I drugi svjedoci na suđenju govorili su o podmićivanju na najvišim razinama meksičke vlasti.


Jesus Zambada, još jedan član kartela, posvjedočio je u studenome da je 2005. dao više milijuna dolara mita suradniku aktualnog predsjednika Andresa Manuela Lopeza.