Europski sud pravde

Sud EU-a odlučio da tvrtka ima pravo zabraniti nošenje vjerskih obilježja

Hina

Foto. REUTERS

Foto. REUTERS

Interno pravilo koje zabranjuje vidljivo nošenje bilo kakve političke, filozofske ili vjerske oznake ne predstavlja izravnu diskriminaciju, kazao je Sud u priopćenju



LUXEMBOURG Poslodavci mogu zabraniti zaposlenicima da nose vidljiva vjerska obilježja, objavio je Europski sud pravde (ECJ) u utorak u prvoj odluci o pitanju nošenja pokrivala za glavu na radnom mjestu.


Uoči nizozemskih izbora na kojima je muslimanska imigracija ključno pitanje, Sud je dao zajedničku presudu u slučaju dviju muslimanki, u Francuskoj i Belgiji, koje su se smatrale žrtvama diskriminacije jer su odbile skinuti marame.


»Interno pravilo koje zabranjuje vidljivo nošenje bilo kakve političke, filozofske ili vjerske oznake ne predstavlja izravnu diskriminaciju«, kazao je Sud u priopćenju.




Zabrana se mora temeljiti na internom pravilu tvrtke koje traži od svih zaposlenika da se »odijevaju neutralno« , kazao je ECJ.


Naglasio je da se zabrana ne može temeljiti na željama klijenata.


»Ipak, u slučaju da ne postoji pravilo, spremnost poslodavca da uzme u obzir želje klijenata da im uslugu ne pruža djelatnica koji nosi islamsku maramu ne može se smatrati profesionalnim zahtjevom koji bi isključio diskriminaciju«, kaže Sud.


To je prva odluka ECJ-a o pitanju nošenja muslimanskih marama na radnom mjestu.